NARUŠAVANJE PRAVA

Zbog odnosa prema medijima u izvještaju State Departmenta završili Konaković, Nikšić i Kapidžić

Na više mjesta se spominje predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik

Stejt Department. Printscreen

A. K.

21.3.2023

U novom izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu opisani su svi detalji koje su Amerikanci zabilježili kao vrstu narušavanja ljudskih prava i sloboda. Akcenat je na ponašanju prema medijima.

Na više mjesta se spominje predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik. Opisano je da je za vrijeme predizborne kampanje više puta davao negativne komentare o televiziji BN, a na skupu SNSD-a u Banjoj Luci dvojica učesnika su fizički napala snimatelja spomenute televizije je odbio da prekine snimanje njihovog nepropisno parkiranog vozila.

Srednji prst

Dodik se spominje i u slučaju kada je pokazao srednji prst prema novinarima BN-a i "Avaza" ispred Tužilaštva BiH.

U izvještaju se spominje i odnos pojedinih članova SDA prema Face TV-u. Navodi se da je Faruk Kapidžić na Facebooku napisao da je Hadžifejzović "bolesni novinar, ucijenjena kukavica i lopov". 

Hvatanje za ruku

Kritikovan je i lider SDP-a Nermin Nikšić jer je u aprilu prošle godine zaustavio novinarku N1 televizije Sunčicu Šehić, uhvatio je za ruku i nazvao je patetičnom.

U izvještaju je završio i lider Naroda i pravde koji je reagujući na nepovoljne medijske napise o njemu internet portale označio režimskim i lažovima, optužujući ih da vode kampanju protiv njega. 

Također u izvještaju State Departmenta se navode i prijetnje Srđanu Puhalu, Borki Rudić, Slađanu Tomiću i drugim novinarima i medijima, a prije svega zbog prijetnji i poruka koje su dobijali od Jasmina Mulahusića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.