IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU

O zlostavljanju žena u BiH: State Department podsjetio na ispovijest bivše supruge Staše Košarca

Ona je rekla da je dosljedno prijavljivala zlostavljanje vlastima RS, koje nikada nisu reagovale, navodi se

Staša Košarac. Fena

H. J. I.

21.3.2023

U godišnjem izvještaju o ljudskim pravima američkog State Department u jednom dijelu su se dotaknuli nasilja u porodici i zlostavljanja žena. Kao jedan od primjera su naveli svjedočenje supruge državnog ministra Staše Košarca.

Na početku dijela koji se odnosi na žene i nasilje, oni ističu da zakon za takva djela propisuje kaznu do 15 godina, ali da policija propušta tretirati silovanje supružnika kao ozbiljan prekršaj što primjenu zakona čini neefikasnom.

Stigmatizirane i diskriminisane

Navode da žene koje su preživjele zlostavljanje nisu imale odgovarajuću podršku te da su stigmatizirane i diskriminisane "od predstavnika javnih institucija".

Podsjetili su na svjedočenje bivše supruge Staše Košarca Sanje Stanković koja je u Parlamentu BiH istaknula da vlast RS nije reagovala na njene prijave.

- Prema pisanju medija, bivša supruga ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) svjedočila je u julu pred pravosudnom komisijom za korupciju i opisala ekstenzivno fizičko i verbalno zlostavljanje Košarca prema njoj i njihovoj djeci. Ona je rekla da je dosljedno prijavljivala zlostavljanje vlastima RS, koje nikada nisu reagovale, te je skrenula pažnju na poteškoće sa kojima se suočavaju preživjele nasilja u porodici da dobiju pravdu ili zaštitu od vlasti - naveli su u izvještaju.

Počinioci dobijali manje kazne

Oni još ističu izvještaje nevladinih organizacija koji kažu da su vlasti često vraćale prijestupnike u njihove domove, manje od 24 sata nakon nasilnog događaja, zbog zabrinutosti gdje će počinitelj živjeti. Također, počinioci bi dobijali manje kazne, a sudije su propustile da primjenjuju zakon o nasilju u porodici koji propisuje veće kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.