SASTANAK SA SIJARTOM

Konaković: I dalje ću medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća nazivati režimskim

Pojedince iz vaše branše koji su mene nazivali dilerom droge na Balkanu i dalje ću imenom prozivati, kazao je

Elmedin Konaković. A. Kukić

22.3.2023

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto (Szijjarto) doputovao je u posjetu Bosni i Hercegovini, a prvi sastanak održao je s bh. šefom diplomatije Elmedinom Konakovićem (NiP).

Nakon sastanka održana je konferencija za medije, gdje je Elmedin Konaković poručio da mu je bilo drago da je imao priliku razgovarati o odnosima BiH i Mađarske.

Nema otvorenih pitanja

Rekao je da nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje te se Sijatru zahvalio za podršku da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Dodao je da BiH čini velike napore da nastavi evropski put.

Bh. šef diplomatije je tokom konferencije za medije podsjetio na donaciju vakcina tokom pandemije od Mađarske.

- Potvrdili smo da nema sumnji i treba da naglasimo da je neupitan teritorijalni integritet i na tom pristupu se zahvaljujem kolegi - rekao je i dodao da je razgovarano i o Otvorenom Balkanu.

Pitanje migracija

Podsjetio je i da će ministar Sijarto danas prisustvovati Energetskom samitu u Trebinju.

Za kraj je dodao da će do jula posjetiti Mađarsku i da tu posjetu smatra važnim prioritetom.

Konaković je naglasio i da je veoma važno riješiti pitanje migranata te dodao da se od BiH traži prevencija, istakavši da od EU očekuje više podrške u ovom smislu.

Pitanje novinara

Prokomentarisao je i izvještaj State Departmenta u kojem se našlo njegovo ime u kontekstu slobode medija:

- I dalje ću medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća nazivati režimskim. Pojedince iz vaše branše koji su mene nazivali dilerom droge na Balkanu i dalje ću imenom prozivati. Nikada nisam pozvao na reakciju prema tim ljudima... Vaša profesija je čista i plemenita i ne želim sve da stavljam u isti koš - rekao je između ostalog.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu rekao je da postoji ratificiran sporazum, Berlinski proces, i da se bez te ratifikacije neće razgovarati o Otvorenom Balkanu. Tek tada se o Otvoreni Balkan može razmotriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.