SNSD-OV PARTNER

Stevandić: Zakon o kleveti je problematičan po mnogo pitanja

Kaže, da nije tako, ne bi toliki broj ambasadora posjećivao Narodnu skupštinu

Nenad Stevandić. Dražan Pozderović / Nezavisne

S. S.

22.3.2023

Zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede je problematičan po mnogo pitanja, jer se ne bi toliko prašine dizalo i ne bi Narodnu skupštinu posjećivao toliki broj ambasadora da to nije tako, i od toga ne treba niko da bježi, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS tokom rasprave o ovom zakonu.

On je kazao da uvažava sve primjedbe međunarodnih zvaničnika i da ih treba ugraditi u ovaj tekst, ali i da treba uvažiti da sloboda govora ne podrazumijeva slobodu vrijeđanja, i da to također treba uzeti u obzir.

"Problem su blogeri"

Stevandić tvrdi da ovaj zakon nije ni za ni protiv opozicije ili vlasti, niti protiv novinara, ali da su problem, kako je naveo, blogeri koji za novac objavljuju informacije o pojedincima. Istakao je da su on i njegova porodica ugroženi zbog pisanja o njemu, ali je dodao da je i mnogo primjera među opozicionim poslanicima koji su trpjeli uvrede.

Naglasio je da je on često bio predmet optužbi da je u ratu vozio crveni kombi i istakao da je sve tužbe dobio na sudu u vezi s takvim uvredama protiv njega.

Rekao je da su lažni profili posebna priča, i da i on ima mnogo klipova koji su problematični, ali da nikad nijedan nije iznio u javnost.

Najveća žrtva Dodik

Stevandić je naglasio da bi uvrede i klevete trebalo da progone oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi prijedloga u narednih šest mjeseci čime bi on automatski bio smatran povučenim, ali je također ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.

Naglasio je da je najveća žrtva uvreda i kleveta bio Milorad Dodik, predsjednik RS, i njegova porodica, ali i da su RS i njeni političari generalno često „meta napada iz Sarajeva“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.