TUZLA

Opozicioni zastupnici napustili sjednicu i osula paljbu po novoj vladi

DF optužili da ne podnosi žene u skupštinskim klupama

Napuštanje sjednice. Tuzlainfo.ba

Z. K.

22.3.2023

Opozicioni zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz SDP-a, PDA i Naše stranke napustili su danas sjednicu tog zakonodavnog tijela u okviru koje je imenovan novi saziv kantonalne vlade. Nakon tog čina osuli su paljbu po novim članovima vlade, ali i DF-u, optuživši tu stranku da ne podnosi žene u skupštinskim klupama.

Tražili pauzu

Naime, nešto prije imenovanja novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona zastupnica iz PDA Lejla Đerzić-Ćebić, zatražila je pauzu u trajanju od pola sata. Međutim, njenom zahtjevu nije udovoljio predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović iz DF-a, kazavši da se na takav način želi opstruirati imenovanje novog saziva vlade te je poslanike usmjerio ka glasanju za izbor novog premijera i ministara.

U odbranu Đerzić odmah je stala zastupnica SDP-a Mirela Memić koja je samoinicijativno izašla za govornicu, između ostalog kazavši da zahtjevu njene koleginice nije udovoljeno prvenstveno jer je žena. Vujović ni za tim nije mario te je nastavio sa vođenjem sjednice.

Zbog takvog ophođenja, opozicioni zastupnici su donijeli odluku o napuštanju sjednice te su demonstrativno napustili salu.

Kršenje poslovnika

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da su oni već na početku sjednice ukazivali na propuste u vezi s kršenjem poslovnika, ustava i određenih pozitivnih zakonskih rješenja, kada je riječ o sastavu nove vlade.

- Sat vremena prije sjednice smo dobili sastav vlade i ekspoze premijera. Nismo željeli napustiti sjednicu te smo željeli i u takvim uslovima dati svoj doprinos, ali je ovu sjednicu, kao i nekoliko prethodnih, obilježila nekompetentnost gospodina Vujovića - tvrdi Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.