SJEĆANJE NA HEROJE

Obilježena 15. godišnjica smrti generala Armije RBiH Zićre Suljevića

Udruženje generala BiH čuva uspomenu na sve naše generale, poručeno je s današnjeg obilježavanja

Proučena Fatiha. Vlada KS

A. O.

23.3.2023

U organizaciji Udruženja generala Bosne i Hercegovine, danas je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti penzioniranog generala Armije RBiH Zićre Suljevića. 

Osim boračkih udruženja, porodice, prijatelja i saboraca, cvijeće je položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

- Danas se prisjećamo tužnog datuma, godišnjice smrti generala Suljevića, koji je među prvima prepoznao opasnost, priključio se redovima organizatora otpora i učestvovao u pripremi odbrane Bosne i Hercegovine, djelujući u Štabu Patriotske lige u BiH. Iako već penzionisan, priključio se Armiji, i tako upisao svoje ime u historiju naše domovine. Udruženje generala BiH čuva uspomenu na sve naše generale, te njegujući kulturu sjećanja slavi imena herojske odbrane, obilježavajući datume poput današnjih - poručeno je s današnjeg obilježavanja.


Položeno cvijeće na mezarje. Vlada KS

Početkom rata Suljević je postao član Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Skoro do samog kraja agresije obavljao je dužnost načelnika Operativnog štaba Armije RBiH, nakon čega počinje da rukovodi Strategijskom grupom za istraživanje u Oružanim snagama BiH. 

S te dužnosti je drugi put otišao u penziju. 

General Zićro Suljević preminuo je 23. marta 2008. godine u Sarajevu, nakon teške bolesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.