OGLASIO SE NA TWITTERU

Dodik o današnjoj odluci Ustavnog suda BiH: Ovo odslikava BiH snažnije od bilo čega

Ustavni sud BiH se poziva na Ustav, u kojem je zakonodavac Parlamentarna skupština BiH, a ne ni stvarni ni lažni visoki predstavnik, naveo je Dodik

Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

23.3.2023

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. 

Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). 

Povodom odluke Ustavnog suda na Twitteru se oglasio Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik manjeg bh. entiteta. 

- Obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH, kojom se odbacuje Komšićeva i Džaferovićeva apelacija, a tiče se pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, odslikava BiH snažnije od bilo čega.

Ustavni sud BiH se poziva na Ustav, u kojem je zakonodavac Parlamentarna skupština BiH, a ne ni stvarni ni lažni visoki predstavnik. Još tragičnije, poziva se na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koja bi upravo trebalo da štiti ljudska prava od sličnih i takvih neokolonijalnih aktivnosti, kakva je bila predmet apelacije - napisao je Dodik na Twitteru.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.