JASAN STAV

State Department: Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarne taktike

Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika RS-a kako bi zaštitio svoj režim i korumpirane interese, ističu iz Ambasade SAD

State Department: To je put koji ne ide na korist stanovnicima RS. Twitter / Printscreen

A. O.

24.3.2023

Poruka iz State Departmenta stigla je rano jutros po našem vremenu kada se oglasio Vedant Patel, pomoćnik američkog državnog sekretara Entoni Blinkena (Antony).

- Sjedinjene Države stoje uz narod Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS. Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda – napisao je Patel na Twitteru.


Objava Patela. Printscreen

Podsjećamo, Ambasada SAD u BiH jučer je reagirala na najavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će Vlada RS-a prekinuti sve službene kontakte sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz Ambasade SAD na svom službenom profilu navode najava Dodika da će Vlada RS prekinuti kontakte sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva još je jedan korak niz opasni put koji je odabrao – put izolacije i autoritarne vladavine.

- Nećemo pomagati režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti - navodi se u reakciji iz Ambasade.


Objava na Twitteru. Printscreen

Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS, navode dalje.

- Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika RS-a kako bi zaštitio svoj režim i korumpirane interese - navodi se.

Sjedinjene Američke Države, ističe se, imaju dugogodišnju saradnju sa institucijama RS i nastavit će da pružaju pomoć građanima RS kao što su to činili svih ovih godina.

- To je put koji ne ide na korist stanovnicima RS, koje Dodik tvrdi da štiti - upozorava se u reakciji Ambasade SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.