RAMAZANSKI RAZGOVOR

Aziz ef. Hasanović za "Avaz": Bez mira sve je ništa

Ramazan je prilika da preispitamo sami sebe i svoj odnos prema Bogu, porodici, društvu, kazao je muftija zagrebački

Ef. Hasanović: Moramo moliti za mir. Pixsell

Alen Bajramovic

25.3.2023

Ramazan je prilika da preispitamo sami sebe i svoj odnos prema Bogu, porodici, društvu i zajednici, ali i da sagledamo kakvo je stanje danas u svijetu.

Poslao pismo

Ovo je za „Avaz“ kazao muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović. On dodaje da je ramazan u Hrvatskoj dočekan u pozitivnom imanskom ozračju, ali da se za mnoge dijelove svijeta to ne može kazati.

- Sve više živimo u svijetu gdje se fitna, smutnja potiče i multiplicira, kako bi se stabilnost poretka ugrozila. Zato sam u svom pismu, koje sam poslao na adrese svih članova Islamske zajednice u Hrvatskoj, pozvao da se u svojim dovama Allahu, dž.š., mole za mir u svijetu. Jer, kako rekoše, mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Također sam preporučio da se molimo i da zemlja miruje, jer vidimo svakodnevno da se potresi događaju diljem svijeta, ali i da naše dove u ramazanu budu posvećene obespravljenima, a takvih je sve više u svijetu - kaže muftija Hasanović.

Iftari za siromašne

Dodaje da se ramazanski program na području Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj veže za svečanosti i posebne dane i noći, uz kontinuirano učenje mukabela u svim džamijama i islamskim centrima.

U Zagrebu, Rijeci i Sisku, gdje postoje kapaciteti za pripremu obroka, organiziraju se zajednički iftari za siromašne, ali i studente i samce, a ni kontingent Bošnjaka i Kosovara na Hrvatskom vojnom učilištu nije zaboravljen.

Dobri odnosi država

Muftiju Hasanovića pitali smo mogu li dove pomoći i boljim odnosima susjednih Hrvatske i BiH.

- Neophodno je mudrosti, hrabrosti i snage, ali mudrosti, očito, fali ponajviše. I u dovama našim se stalno spominje da Allah, dž.š., podari razboritost i mudrost našim prvacima, a to su oni koji na bilo koji način predstavljaju i predvode zajednicu - ističe muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.