NAKON NAPADA U VIŠEGRADU

Narod i Pravda: Utvrditi motiv napada i dodatno zaštititi povratnike su glavni zadaci za vlast

Napad na osobe u osmoj deceniji života i to na prvi dan ramazana je uznemirio cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, navode u saopćenju

Elmedin Konaković. BHRT

S. S.

25.3.2023

Policijsko-pravosudni organi moraju hitno pronaći osobe odgovorne za napad na porodicu Memišević koji su brutalno pretučeni u Višegradu prije dvije noći, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Prema informacijama iz medija porodicu Memišević, Fadila i Ajšu, u njihovom domu napala je nepoznata osoba te im nanijela teške tjelesne povrede.

- Napad na osobe u osmoj deceniji života i to na prvi dan ramazana svakako je uznemirio ne samo povratnike na području Višegrada već i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost. Očekujemo da policijsko-pravosudne institucije pod hitno reagiraju, pronađu odgovorne za ovaj napad i procesuiraju ga - navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Utvrđivanje motiva napada te dodatna zaštita povratnika koji su često starije osobe koje žive same ključni je zadatak pred vlastima, poručuju iz Naroda i Pravde.

- Ukazujemo na važnost održavanja dobrih međukomšijskih odnosa i građenja sigurnog ambijenta u kojem napadi na ljude i imovinu neće biti mogući. Istovremeno, ovakvi napadi obavezuju, pored promptne reakcije, i sve aktere u javnom prostoru da vode računa da svojim izjavama ili postupcima ni na koji način ne podstaknu, ohrabre ili opravdavaju bilo kakvu vrstu nasilja - stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.