"AVAZ" NA LICU MJESTA

Policijski uviđaj nakon napada na povratnike Memiševiće u toku

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine

Dnevni avaz
Napad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

25.3.2023

Policijski uviđaj u selu Omeragići kod Višegrada, nakon preksinoćnjeg napada na bračni par Memišević, još je u toku.

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine.

Maskirana osoba

- Ovo niko nije očekivao i niko od ovih ljudi nije zaslužio. Uviđaj je u toku, ali ono što do sada znamo je da je maskirana osoba prekjuče oko 21 sat kroz prozor ušla u Fadilovu i Ajšinu kuću, izmaltretirala ih, zlostavljala ih, posljedice na njihovom tijelu su vidne. Oni su se borili za život i sa životom sve do juče oko 18 sati kada su Ajšin brat š snaha došli na njihova vrata i pronašli ih - kazao je Memišević za "Avaz".

Napadač je odnio novac, nedostaje li još nešto bit će utvrđeno naknadno, a dvoje staraca je ostavio svezane. Iako su se u međuvremenu uspjeli osloboditi pomoć nisu mogli dozvati jer im je zlikovac oteo i mobitel.

On naglašava da policija RS postupa korektno, da su i uposleni u Domu zdravlja Višegrad pružili pomoć povrijeđenima. Oni su potom prebačeni u Kantonalnu bolnicu Goražde, a potom na KUM u Sarajevo. Iako se u mnogo prvih reakcija ovaj događaj kvalificira kao međunacionalni incident, za to je još uvijek rano pa Memišević poziva na strpljenje, a policiju i tužilaštvo na brzu i efikasnu istragu.

Nacionalne provokacije

- Insistiramo da pravna država uradi ono što je njen zadatak. Hoću da vjerujem u istragu, ali ono što takođe treba kazati je da je po ulasku u kuću čovjek počeo sa nacionalnim provokacijama.

Je li to zamka ili ne znam šta ostavicemo profesionalcima da urade, ali iz mojih razgovora sa Fadilom i Ajšom, prvo pojavljivanje osobe sa uperenim oružjem, sa kapom na glavi bilo je sa riječima: "Balije, šta ćete ovdje, što ste tu". Sve to može da bude zamka, ne optužujemo nikoga, ali insistiramo da istraga bude korektna i da poluči rezultate - ističe Memišević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.