"UBILI DEMOKRATIJU U BIH"

Zukić o mogućim Šmitovim odlukama: U određenim krugovima se otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci

Smatra da svima treba biti jasno da se na ovaj način ne diskvalificira samo aktuelni potpredsjednik FBiH Refik Lendo, rekao je

Muamer Zukić. Printscreen

H. J. I.

26.3.2023

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) komentirao je potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koja bi omogućila proces formiranja nove Vlade FBiH.

Zukić ističe da, ukoliko je informacija o namjeri visokog predstavnika u BiH da nametne nove izmjene Ustava FBiH tačna, da postoji veliki problem.

"Dugo i pomno kalkulisanje"

- Očigledno je da se u određenim krugovima otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci, a cementirati vlast kod tvrdih hrvatskih nacionalista u BiH. Nakon dugog i pomnog kalkulisanja, izgleda da su pronašli način kako da ubiju demokratiju u BiH. Jer kako drugačije nazvati čin izmjene Ustava kojim se jednima direktno pogoduje da budu vječna vlast, a druge trajno svrstava u građane drugog reda - ističe Zukić.

Smatra da svima treba biti jasno da se na ovaj način ne diskvalificira samo aktuelni potpredsjednik FBiH Refik Lendo nego se trajno pred Bošnjake postavlja nemoguća misija kada je u pitanju veto mehanizam kod uspostave vlasti u FBiH.

Ravnopravan politički faktor

- Danas je to Lendo, sutra može biti neki SDP-ovac, DF-ovac, ali svima treba biti jasno, nakon nametanja izmjena Ustava koje se najavljuju, da Bošnjaci više neće biti ravnopravan politički faktor u FBiH, bez obzira koliko brojni bili. S druge strane, nakon što je RS dat Srbima, na ovaj način Federacija se isporučuje Hrvatima. Bez obzira na njihovu brojnost, HNS-ovi Hrvati će sve moći blokirati i njihova će biti zadnja u FBiH - mišljenja je Zukić.

Ističe kako kreatori najavljenih izmjena Ustava FBiH ruše demokratiju i zapadne vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.