NEGATIVNI EFEKTI

Evropska banka bori se s inflacijom: Slijedi li novo podizanje kamata?

Mogućnost mijenjanja kamatnih stopa postoji sve dok inflacija ne bude spuštena, kako je planirano, do dva posto, kazao je Kutle

Konvertibilne marke. Capital

28.3.2023

Nekoliko banaka u Bosni i Hercegovini od početka ove godine obavijestilo je klijente o rastu kamatne stope na već odobrene kredite. Podsjetimo da je kamatna stopa u Evropskoj uniji tokom prošle godine podizana četiri puta, a banke u BiH pratile su taj trend.

Iz Evropske centralne banke (ECB) najavili su da će i u narednom periodu doći do podizanja kamatnih stopa s ciljem daljnjeg obuzdavanja inflacije. Ovakve najave uvijek dodatno zabrinu građane koji su zaduženi, a čija se kamata vezuje za EURIBOR.

Druga očekivanja

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, rekao je za „Avaz“ da je Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu na depozite krajem drugog mjeseca.

- I u ovom mjesecu bi Evropska centralna banka trebala podići kamate za 0,5 posto, jer još efekti inflacije nisu onakvi kakve je Evropska centralna banka očekivala. Mogućnost mijenjanja kamatnih stopa postoji sve dok inflacija ne bude spuštena, kako je planirano, do dva posto - kazao je Kutle.

Kutle: Kamatne stope na depozite se još ne povećavaju. Avaz

Napominje da je riječ o podizanju kamatnih stopa na depozite.

Zakonsko pravo

- U BiH se te kamatne stope na depozite još ne povećavaju, a povećavaju se samo kamate na kredite zato što banke imaju zakonsko pravo povećati kamate na kredite jer su tako ugovorile naknadu s EURIBOR-om, a ne zato što su im puno povećani troškovi - pojasnio je Kutle.

Dužničko ropstvo

Zbog sve većih poskupljenja koja ne prati rast plaća, građanima za „krpljenje rupa“ preostaje dužničko ropstvo, odnosno dizanje kredita. Podaci Centralne banke BiH pokazali su da su građani BiH kod komercijalnih banaka zaduženi gotovo 11 milijardi KM. Od tog broja 70 posto čine nenamjenski potrošački krediti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.