MUBAREK DANI

Mještani Gostilja zajedno dočekuju iftare: Mesdžid tokom teravije bude pun djece i omladine

Mujezini su maloljetni unuci hadžije Huseina Delića, Nermin i Jakub Delić

I mladi i stari dolaze na teraviju. S. Smajlović

Sakib Smajlović

27.3.2023

U Gostilju, mjestu između Srebrenice i Potočara, već treću godinu mještani dočekuju ramazan u novom mesdžidu, koji je sagrađen donacijama mještana, dijaspore i dobrih ljudi širom svijeta. Klanjaju se akšam, teravija i drugi namazi po potrebi.

Posebna atmosfera

U ovom lijepo izgrađenom vjerskom objektu, govori hadžija Husein Delić, tokom ramazana, najdražeg gosta, vlada posebna atmosfera. Gostiljani u mubarek danima, zadovoljni i sretni, iščekuju akšam-namaze i brojne zajedničke iftare, teravije i vjerska predavanja.

- Ovo je naša, gostiljska tradicija, da djeca, omladina i stari, muškarci i žene, prije teravih-namaza dođu ovdje, da se vide, ispričaju, druže, uživaju u zajedničkim iftarima, noćnim ibadetima i učenju Kur’ana - kazuje nam hadžija Delić.


Hadžija Delić: Ovo je naša, gostiljska tradicija. Avaz

Hadžija Delić, po odobrenju Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, u Gostilju predvodi sve vjerske obrede, a mujezini su mu njegovi maloljetni unuci Nermin i Jakub Delić.

Ljubazni domaćini

Delić naglašava da u ovaj džemat, gdje su domaćini ljubazni, dolazi dosta djece i omladine, ali ih posjećuju i vjernici Vidikovca, Soloćuše, Kapetanove Ćuprije, Bara, Gostilja i Potočara te drugih obližnjih džemata.

Angažman profesora

Faruk ef. Hasanović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kaže da Muftijstvo tuzlansko svake godine tokom ramazana angažira profesore Behram-begove medrese iz Tuzle, koji u svim džematima na području srebreničke općine održe vjerska predavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.