PREMINULA U 70. GODINI

Poznat termin dženaze srebreničkoj doktorici Irfanki Pašagić

Za svoj angažman 2005. godine Irfanka Pašagić dobila je međunarodnu nagradu Fondacije Aleksander Langer

Irfanka Pašagić. Avaz

Sakib Smajlović

27.3.2023

Dženaza srebreničkoj poznatoj doktorici Irfanki Pašagić, koja je jučer preminula u 70. godini bit će obavljena u četvrtak na mezarju Trnovac u Tuzli, potvrdio je za "Avaz" njen brat Muradif Pašagić, uspješni biznismen, koji živi i radi u Slovačkoj.

Nakon što se Srebrenica u subotu oprostila od čuvenog doktora Sabita Begića, u četvrtak će ispratiti još jednu veliku ženu, velikog ljekara, humanisticu i aktivisticu Irfanku Pašagić

Dr. Irfanka Pašagić, neuropsihijatrica, rođena je u Srebrenici 1953. godine. Nakon studija u Sarajevu i Zagrebu, gdje je stekla specijalizaciju iz psihijatrije, vratila se da radi u svom rodnom gradu, gdje je ostala do aprila 1992. godine.

Bila je predsjednica Udruženja Amica iz Tuzle koje je njenom zaslugom postalo i svojevrsni centar za dokumentaciju i istraživanje o ženama. Dr. Irfanka je posebno podržavala dijalog, shvatanje i toleranciju među osobama svih nacionalnosti.

Za svoj angažman 2005. godine Irfanka Pašagić dobila je međunarodnu nagradu Fondacije Aleksander Langer, nagradu koja se od 1997. godine dodijeljuje osobama koje aktivno rade za slobodu, demokratiju, pravdu i suživot.

Malo poznato je i to da je dr. Irfanka Pašagić jedna od dvadeset ljekara iz "Crvene rijeke", jedne srebreničke ulice, od kojih, nažalost, mnogi danas nisu među živima, osam ih je poginulo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.