USPJESI

FUP uspješno položio GEDNAP test – certifikaciju iz oblasti DNK analiza

Za identifikaciju tragova dostavljena su po četiri traga za svaki test za koje je bilo potrebno utvrditi o kojim tragovima je riječ

Pripadnik FUP-a. Pixsell

A. O.

27.3.2023

Odsjek za DNK istraživanja i vještačenja, Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, Federalne uprave policije još jednu godinu za redom je učestvovao i uspješno položio GEDNAP test ispitivanja stručnosti (eng. Proficiency testing), što potvrđuje činjenicu da je navedeni Odsjek jedan od evropskih forenzičnih laboratorija, koji je certificiran od „Njemačke udruge za kontrolu kvalitete rada forenzičnih laboratorija u Evropi“.

Naime, Odsjek za DNK istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije prijavio se za testove GEDNAP 64 i GEDNAP 65, a navedeni testovi se sastoje od identifikacije tragova, genotipizacije, biostatističke analize i dekonvolucije genotipa iz miješanih DNK profila na osnovu statističke vjerovatnoće.

Za identifikaciju tragova dostavljena su po četiri traga za svaki test za koje je bilo potrebno utvrditi o kojim tragovima je riječ, a zatim se vršila DNK analiza navedena četiri traga i tri nesporna traga. Navedena DNK analiza je podrazumijevala određivanje genotipa za autosomalne STR lokuse Y-STR vezane lokuse (uz korištenje kitova s različitim brojem lokusa, različitih proizvođača, a sve s ciljem obrade većeg broja lokusa i provjere rezultata).


Dokaz o položenom ispitu. Printscreen

Osim navedenog, Odsjek se prijavio i za biostatističku analizu, tačnije na osnovu zadataka poslatih našim stručnim kadrovima, koji su postavili odgovarajuće hipoteze i izračunali LR vrijednosti, a zatim su izračunali i druge tražene vrste biostatističke analize: P(I), P(E) i RMNE.

Svi zadaci kojima je pristupio Odsjek su uspješno položeni sa apsolutnom tačnošću. Na ovaj način, rezultati rada prihvaćeni su kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi, što još jednom dokazuje o izuzetnoj stručnosti i velikom iskustvu službenika Odsjeka za DNK istraživanja i vještačenja, Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, Federalne uprave policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.