TRAUME OSTAJU

Hasib Memišević, sin pretučenih Fadila i Ajše: Babo i majka se oporavljaju, počeli su jesti i komunicirati

Ja ću insistirati da budu ovdje dok se ne oporave, a kad babo bude spreman, razgovarat ćemo kao otac i sin, kaže on

Hasib Memišević: Babo i majka se oporavljaju. Avaz

Alen Bajramovic

27.3.2023

Žrtve divljačkog napada iz sela Omeragići kod Višegrada, Fadil i Ajša Memišević, oporavljaju se od fizičkih povreda, ali traumu koju su doživjeli nosit će u sebi do kraja života. Podsjetimo, oni su u četvrtak oko 21 sat zavezani, maltretirani, premlaćeni i opljačkani u svom domu, gdje su živjeli posljednje 22 godine.

- U stalnom sam kontaktu sa sestrama u klinici. Oporavljaju se, počeli su da komuniciraju, jedu. Fino im je, smješteni su zajedno u sobi, a sada im je najpotrebniji duševni mir. Babu je sve teže palo, nekoliko puta mi je rekao da mu je najteže bilo što sve gleda a ne može da pomogne – kazao je za "Avaz" Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše.

Otac teško priča

Informacije o dosadašnjem toku istrage, u okviru koje je jedna osoba uhapšena a nakon 24-satnog zadržavanja puštena u nedostatku dokaza, porodica ne prati redovno. Hasib očekuje da svako radi svoj posao.

- Kontaktirao sam s njima koliko sam mogao. Babo teško priča, plače, ali oni nisu kazali nijednog momenta da im je odmah s vrata tražio pare. On je njima rekao: „Došao sam da vas pobijem, majku vam balijsku“, pa je počeo prevrtati. A kad je našao pare, onda se zadovoljio i izašao. Hvala Bogu pa su imali, jer ko zna šta bi uradio – kaže Hasib za "Avaz".

Materijalni gubitak i šteta će se nadoknaditi, takvo obećanje stiglo je i od bh. košarkaša Jusufa Nurkića, ali Memiševićima je materijalna šteta u ovom momentu najmanje važna.

- Daidža je prvi došao do njih i volio bih kad me je nazvao da mi je rekao da je izgorjela kuća, štala, sve mašine, samo da oni nisu tučeni. Sve drugo će se nadoknaditi. Jednom su nas protjerali, pa smo opet domaćini kakvi-takvi i bit ćemo opet ako Bog da – ističe Hasib.

Već maltretiran i premlaćivan

Fadil Memišević jedanput je već maltretiran i premlaćivan od srpskih formacija 1992. godine, pa ne čudi što je napad u četvrtak vratio bolna sjećanja koje je pokušavao ostaviti iza sebe. Njegovi roditelji će, kaže Hasib, ostati do daljnjeg u Sarajevu.

- Ja ću insistirati da budu ovdje dok se ne oporave, a kad babo bude spreman, razgovarat ćemo kao otac i sin. Oni koji ga poznaju znaju da on ne da „pred sebe“ nikome. Tako smo naučili i sve što on odluči ja ću ispoštovati. Ja sam mu jedini sin, a imam još dvije sestre. Ako kaže da ne može više ići, najlakše je rasprodati ili zaključati, pa ćemo ići kad poželimo. Ako poželi da se vrati, gledat ću da se malo stabilizuje i vratit ćemo se. Allah je odredio iskušenja na razne načine, valja nam ih, uz Allahovu pomoć, prebroditi – ističe Hasib Memišević za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.