POLITIČKA ANALITIČARKA

Marić: Postalo je otužno gledati očajničke pokušaje SDfA da ostanu na vlasti

Umjesto da podnese ostavku odmah nakon izbornog poraza za člana Predsjedništva BiH, Izetbegović se pokušao spasiti uvođenjem stranke u vlast, kaže ona

Ivana Marić. Facebook

S. S.

27.3.2023

Politička analitičarka Ivana Marić prokomentarisala je na društvenim mrežama formiranje vlasti na nivou FBiH, a posebno se osvrnula na SDA i DF, koji bi po trenutnom odnosu snaga trebali završiti u opoziciji.

- Da se hoće više riješiti ova saga oko formiranja vlasti u FBiH jer je zaista postalo otužno gledati očajničke pokušaje SDfA da ostanu na vlasti. Jasno je svima da je teško ostati bez toliko hiljada raznih funkcija, da je posebno teško ostati bez nekoliko milijardi KM budžeta FBiH, još je teže odreći se budžeta javnih kompanija, ostati bez izvora informacija iz OSA-e, bez diploma, bez izvora prihoda za finansiranje medija, trolova i dijeljenje poslova.

Degutantno i patetično

Ali sve to nije dovoljno da se opravda ovo degutantno, patetično i očajničko moljakanje da ih ostave na vlasti, kao da u opoziciji nema života. Umjesto da podnese ostavku odmah nakon izbornog poraza za člana Predsjedništva BiH, Izetbegović se pokušao spasiti uvođenjem stranke u vlast. Prvo je u ime SDfA molio Čovića da ostanu u koaliciji.

Onda je preko prijatelja molio Dodika da ga ne ostavlja na cjedilu. Kad su ga njih dvojica odignorisala i ismijala, onda je pokušao okupiti probosanske stranke tj. SDP. Nakon što ga je i Nikšić odbio, počeo je da ih vrijeđa, da im prijeti, pa ponovo moli, pa onda ponovo prijeti i širi mržnju prema njima. Pa se ponovo vratio moljenju Čovića da ipak izabere njega.

Zadnjim trzajima pokušavaju spinovati da su Hrvati krivi za sve i da će manjina nadglasati većinu, iako znaju da to nije istina. Sutra bi poletjeli u zagrljaj i Hrvatima i HDZ-u i zaboravili bi sve ove laži i spinove koje su širili, samo kad bi ih Čović pozvao.

Komšić pozivao Šmita

Komšić je još 2021. pozivao Šmita da izmjeni Izborni zakon BiH onako kako on misli da treba. Izetbegović je nedavno izjavio da će prihvatiti bilo kakvu izmjenu pod uslovom da to bude trajno rješenje. Sada kada se povela priča oko toga, odjednom je zaboravio šta je rekao, da ne kažem da nas je ponovo slagao i da ne prihvata promjene koje izbacuju SDA iz vlasti. Ponovo krivicu prebacuje na Hrvate, a optužuje i OHR i Zapad. Kad slušamo Komšića, Izetbegovića i SDfA-ovce, kao da slušamo Dodika. Ista im je retorika, iste prijetnje i iste optužbe.

Nakon izbora 2010. Incko je donio jednokratnu odluku da je 5 delegata trećina od 17 delegata u klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi SDP i SDA mogli formirati vlast u FBIH bez HDZ-a BiH, koji je to mjesecima blokirao. Tada je Čović pričao istu ovu priču koju SDfA sada priča, da je izignorisana volja jednog naroda i oni su tada prizivali sukobe i širili mržnju, jer to najbolje znaju. Isti političari, drugo pakovanje – napisala je.

Facebook status Ivane Marić. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.