FUNKCIONER NAŠE STRANKE

Kojović o izmjenama Ustava FBiH: Volio bih da rješenje bude trajno

Stranku demokratske akcije i Demokratske fronte u ovom procesu vidim kao opozicione stranke, rekao je

Peđa Kojović. BHRT

S. S. / BHRT

27.3.2023

O konstituisanju parlamentarnih komisija, sporenjima među parlamentarcima, odnosima unutar vladajuće koalicije, formiranju Vlade Federacije BiH, ali i o drugim aktualnim temama za BHRT je govorio Predrag Kojović, zastupnikom Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na početku razgovora za BHT1 uživo komentarisao je novi pokušaj konstituisanja zajedničkih komisija.

- Ovaj put uspješnije, iako ne bih rekao da je fijasko. Radna tijela i zajednička radna tijela formirana su relativno brzo, rekao bih u rekordnom roku i ne može se ni poroditi s prošlim sastavom. Podsjećam da mi u prošlom sastavu nismo godinu dana imali formirano Vijeće ministara, Parlament nije radio, niti se iko sastajao. Ne ide brzo i kratko kako bi željeli, ali ide puno brže. Čak i budžet koji je najavljen za srijedu... mislim da su to dobre indikacije mandata - naglasio je Kojović.

Mišljenja je da ne mora nužno postojati osoba u komisijama s uslovnim kriterijima ili da takve funkcije obavlja neko od stranačkog interesa.

O komisijama

- Mi ovdje govorimo o ljudima koji su izabrani glasovima građana u Parlament. Govorimo o mehanizmu parlamentarnog nadzora nad svim Obavještajno-sigurnosnim institucijama Bosne i Hercegovine i bilo bi suprotno namjeri da dovedete nekoga ko se već bavi tim poslovima, ko radi u tim organima, da nagleda sve to. Poenta je da građani imaju uvid nad vrlo komplikovanim Obavještajno-sigurnosnim sistemima Bosne i Hercegovine – rekao je Kojović.

Kako ističe, Poslovnik nalaže da i vi, osim te komisije u kojoj ste željeli da budete član, morate učestvovati i u drugim radnim tijelima, iako to nije "vaša šoljica čaja."

- Vi kao svježe oči, a koje su izabrali građani, imate nadzor u cijeli taj proces. Kroz godinu dana stičete prilično razumijevanje o materiji. Vi imate i ljude u Parlamentu koji nisu ekonomisti - istaknuo je.

Kao član u komisiji za evropske integracije se nada da će Evropska komisija imati veću ulogu u ovom mandatu nego u prethodnom.

- Prvi put će biti formirano tijelo od 12-13 članova koja će uzeti sve članove ove komisije i članove drugih komisija, i prvi put ćemo imati tu delegaciju pred Vijećem Europe i pri Parlamentu. Zaista vjerujem u ideju koju je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović iznio. Vjerujem da bi usvajanjem nekih ključnih zakona iz liste 14 prioriteta, trebalo da bude rezultat sistemskog i stalnog zasjedanja Parlamenta, i da se ta stvar u paketu usvoji. Nadam se da će u tom procesu i promoviranju te ideje značajnu ulogu imati komisija za evropske integracije – poručio je.

Posvećenost reformama

Naglašava važnost veće posvećenosti reformama u narednom periodu.

- Sad imamo veliku šansu da se dokažemo. Naredne godine imamo velike izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i evropske izbore, a 2023. godina mora biti godina Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Naša sudbina je sada vezana sudbinom Ukrajine iz evropske perspektive, i nikako ne smijemo dozvoliti da se ta veza prekine. Moramo biti dio paketa s Ukrajinom. Važnost Bosne i Hercegovine u tom projektu je neprocjenjiva – dodao je.

O tome da postoji mogućnost da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit ove sedmice mogao nametnuti izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kako bi deblokirao proces formiranja nove vlade, Kojović je mišljenja da to ne bi bio dobar potez.

- Volio bih da promjena bude trajna. Raspolažem kao i vi - informacijama iz medija. Mislim da bilo kakav doticaj kantona s federalnom vlašću nije dobra odluka. U nezgodnoj smo situaciji da pričamo o sadržaju koji nam nije poznat. Stranku demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u ovom procesu vidim kao opozicione stranke koje će nam biti potrebne. Postojane su i mogućnosti blokade, ali mi ćemo to prevazići – mišljenja je Kojović.

Povećanje plaća

Povećanje plaća, konkretno u vremenu krize i inflacije, novoizabranim zvaničnicima na 600 konvertibilnih maraka, goruća je tema u državi, obzirom da je minimalna plaća u Bosni i Hercegovini 596 KM, a u RS 700 KM.

- Denis Bećirović je napravio fantastičan potez kada je prilikom usvajanja Budžeta na nivou Predsjedništva predložio i amandman plaćama državnim institucijama koji će imenovane dužnosnike skloniti iz ovog vala povećanja plaća. Mišljenja sam da policija, Granična policija i državni službenici trebaju dobiti dobiti povećanje plata, ali ne mislim da imenovani i izabrani zvaničnici trebaju, tako da je pronađeno rješenje. Mi ćemo u srijedu, kada bude održana hitna sjednica o budžetu, uključiti da prva tačka iste bude usvajanje ovih zakonskih izmjena, a onda tek budžet jer je to bio nas uslov. Privilegije su prevelike - zaključio je Kojović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.