SASTANCI U BERLINU

Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Savezne Republike Njemačke

U fokusu razgovora bila su pitanja iz oblasti bilateralnih i multilateralnih odnosa, reformskih procesa na evropskom putu BiH

Sa sastanka u Berlinu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

N. Aj.

28.3.2023

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, koje su održane 27. marta u Berlinu.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke predvodila je Ana Luhrman (Anna Lührmann), državna ministrica za Evropu i klimu.

Institucionalna saradnja

U fokusu razgovora bila su pitanja iz oblasti bilateralnih i multilateralnih odnosa, reformskih procesa na evropskom putu Bosne i Hercegovine, Berlinskog procesa i sigurnosne saradnje.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke vrlo dobri i prijateljski, a institucionalna saradnja i intenzitet posjeta su na visokom nivou.

Ocijenjeno je važnim zadržati dinamiku susreta zvaničnika dviju zemalja u kontekstu daljeg jačanja odnosa i saradnje. Istaknuto je da razvijena parlamentarna saradnja uveliko doprinosi razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa, naročito imajući u vidu da se Bosna i Hercegovina i u aktuelnom sazivu Bundestaga nalazi unutar parlamentarne Grupe prijateljstva za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

Sa sastanka u Berlinu. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Brkić je istakao važnost podrške koju Njemačka pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija i izrazio uvjerenje da će se ta podrška nastaviti.

Kazao je da je od velike važnosti zadržati fokus Njemačke na podršci reformskom i integracijskom putu Bosne i Hercegovine. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom angažmana Njemačke u okviru Berlinskog procesa koji daje konkretan doprinos unapređenju odnosa i saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Također je izrazio zahvalnost Njemačkoj, kao jednom od najvećih bilateralnih donatora u BiH, na dugogodišnjoj značajnoj podršci razvoju Bosne i Hercegovine kroz razvojnu saradnju - tehničku i finansijsku.

Sagovornici su konstatirali da dvije zemlje imaju dobru saradnju u oblasti sigurnosti i odbrane. U tom smislu, Brkić je pozdravio ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH, te snažnu podršku Njemačke reformi odbrambenog sistema u BiH.

Ekonomske perspektive

Kada je riječ o ekonomskim odnosima, Brkić je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih investitora, te iskazao interes za dalje jačanje ekonomskih odnosa. Predložio je i unapređenje saradnje s Njemačkom potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u području turizma, imajući u vidu da je Njemačka visoko razvijena turistička zemlja, te bi iskustva i dobre prakse bile od velike koristi za razvoj sektora turizma u BiH.

Tokom susreta istaknuta je dugoročna saradnja s Njemačkom u oblasti stručnog obrazovanja i osposobljavanja i obrazovanja odraslih za povećanje zapošljavanja mladih u BiH. U stvaranju nove ekonomske perspektive za mlade ljude u BiH, poseban akcenat je stavljen na dualno obrazovanje i podršku koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini kroz projekt "Strukovno obrazovanje".

Državna ministrica Luhrman je istakla da Njemačka s posebnim interesom prati situaciju u regiji, a naročito situaciju u našoj zemlji, istakavši da se Njemačka snažno zalaže za perspektivu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i da je BiH visoko na političkoj agendi Njemačke.

Naglasila je da će Njemačka nastaviti zagovarati demokratske procese i reforme u Bosni i Hercegovini, te da BiH mora uložiti dodatne napore u provedbi reformi, kako bi postigla napredak.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim pitanjima, kao što su programi diplomatske razmjene, podrške u kandidaturama za razne pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima, te sporazumi za koje je data inicijativa, odnosno pokrenut postupak za njihovo zaključivanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.