ŠEFOVI DIPLOMATIJA

Konaković razgovarao s Osmanijem: Putna komunikacija najveći izazov za BiH i Sjevernu Makedoniju

Osmani je istakao da su u postupku uspostave Bošnjački kulturni centar u Skoplju i Makedonski kulturni centar u Sarajevu

Elmedin Konaković i Osmani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

28.3.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) sastao se u utorak na marginama sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije jako dobri i prijateljski te da nema otvorenih pitanja.

Čestitke na kandidatskom statusu

Osmani je čestitao Konakoviću na kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izjavio da je Sjeverna Makedonija već 17 godina kandidat. Naglasio je da je u tom periodu zemlja stekla iskustvo te da su stoga voljni pomoći na tom putu u EU i BiH. Također, Osmani je naglasio da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Sjeverne Makedonije i na putu ka NATO-u.

Tokom sastanka je naglašeno kako najveći izazov za dvije zemlje predstavlja problem putne komunikacije. Zaključeno je da Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija trebaju u narednom periodu poduzeti aktivnosti na unapređenju transportne i infrastrukturne povezanosti. Ocijenjeno je da će se poboljšanjem komunikacije unaprijediti i ekonomska saradnja, turizam, i sl.

Osmani je istakao da su u postupku uspostave Bošnjački kulturni centar u Skoplju i Makedonski kulturni centar u Sarajevu, te je zamolio bh. stranu za pomoć u realizaciji otvaranja navedenih centara.

Sagovornici su se saglasili da je regionalna saradnja od velikog značaja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Pozitivan trend u odnosima dvije zemlje

Konaković se zahvalio domaćinu na pozivu na neformalni sastanak. Sagovornika je upoznao sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno s osvrtom na formiranje Vijeća ministara BiH te usvajanje budžeta institucija BiH. Bh. ministar vanjskih poslova je tokom susreta ukazao na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje i povećanja obima trgovinske razmjene dvije zemlje te je pozvao na saradnju u okviru WB6.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je Osmani i Konaković izrazili posebno zadovoljstvo zbog pozitivnog trenda u razvoju odnosa dvije prijateljske zemlje, ističući spremnost za intenziviranje i produbljivanje opšte bilateralne saradnje, kroz konkretne projekte i inicijative, prije svega na ekonomskom planu.

Na današnjem sastanku, koji je održan u okviru predsjedanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom (A5), razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji, ratu u Ukrajini, regionalnoj suradnji i budućnosti A5.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.