KAO DA VEĆ NIJE SKUPO

Novi udar na džepove građana: Meso poskupljuje, prijeti i nestašica

U EU planiraju smanjiti proizvodnju

Poskupljenje mesa. Facebook

29.3.2023

Stanovnike Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuje novo poskupljenje mesa, a, osim toga, prijeti i nestašica. Razloga za to je više.

Naime, loša vijest stiže iz Evropske unije, koja ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa, a domaće tržište nema kapacitet da pokrije potrebe ni domaćeg stanovništva.

Podsjetimo, enorman rast cijena prošle godine doveo je do toga da su građani meso prestali kupovati na kilogram, već pretežno kupuju po pola kilograma.

Pogrešan rad

Prema nekim najavama, meso bi moglo biti skuplje od 10 do čak 30 posto.

Osim toga, proizvodnja mesa, odnosno uzgoj stoke, drastično je skuplja, zbog čega sve više farmera odustaje od bavljenja ovim poslom zbog neisplativosti rada. S druge strane, nadležni u BiH nisu imali sluha za probleme uzgajivača te im nisu pomogli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Admir Kahriman kazao je za „Avaz“ da nam najave koje dolaze iz EU o smanjenju proizvodnje mesa nikako ne idu u prilog i vjerovatno znače da će na našem tržištu doći do poskupljenja.


Kahriman: Zanemarena domaća proizvodnja. Facebook

- Kada je riječ o mesu, 90 posto uvozimo iz zemalja EU. To znači da cijenu našeg mesa na polici, odnosno u prodaji, diktira svjetsko tržište.

Dosadašnji pogrešan rad, u kojem je zanemarena domaća proizvodnja, doveo je do toga da se ona iz godine u godinu sve više gasila.

Tursko tržište

Tako da sad ovisimo o uvozu, a cijene diktira evropsko tržište - rekao nam je Kahriman.

Kako je naveo, u FBiH se godišnje utovi do 8.000 grla.

- To je ništa. Ako izračunamo 8.000 grla po nekih 280 do 300 kilograma mesa, to je poražavajući podatak. S druge strane, imamo i otvoreno tržište za Tursku, te će ta domaća proizvodnja uglavnom završavati na turskim trpezama - zaključio je Kahriman u razgovoru za „Avaz“.

375,3 miliona kilograma mesa od januara do kraja novembra uvezeno je na domaće tržište prošle godine.

9,3 miliona kilograma mesa BiH je izvezla u istom periodu prošle godine.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.