SAOPĆENJE

VSTV BiH: Pozivamo na suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosuđa

VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala, navode

Sa jedne od sjednica. Fena

A. O.

29.3.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izdalo je saopćenje povodom, kako navode, kontinuiranih napada u javnosti na tužioce.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Povodom kontinuiranih napada u javnosti na tužioce koji rade na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, imajući u vidu i posljednji primjer sa sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije tokom kojeg predsjednik navedene stranke izjavljuje: „Oni tužioci koji namještaju ovo oko respiratora.“, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da široku javnost, posebno političare, još jednom podsjeti da ovakve izjave utiču na narušavanje ugleda pravosuđa u Bosni i Hercegovini, stvaranje nesigurnosti u društvu te vrše eroziju principa „vladavine prava“ u našoj zemlji. Zato pozivamo političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos „vladavini prava“ u Bosni i Hercegovini.

VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kao institucija svjesni smo da je, i pored određenih pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unaprjeđenje u ovoj oblasti, koja je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo. Zato od svih građana, kao i njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo korupcijom.

U nastojanju da u potpunosti radimo u skladu sa principom „nepristranosti“, često izostanu riječi naše podrške tužiocima u Bosni i Hercegovini u njihovom profesionalnom radu na kompleksnim predmetima organizovanog kriminala i korupcije. To ne znači da nismo svjesni svakodnevnih izazova sa kojima se susreću u nastojanjima da efikasno procesiraju ove predmete i važnosti borbe koju vode. Upravo kroz institucionalne aktivnosti i mjere koje poduzimamo, nastojimo tužiocima pružiti podršku i adekvatno valorizovati njihov rad – navodi se u saopćenju VSTV-a Bosne i Hercegovine. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.