OMČA OKO VRATA

Ogrešević predložio varalicu za ministra: Nikšić ne želi izbornog kradljivca Anela Kljaku

CIK je dokazao da je Kljako, sa SDA-ovim Salemom Marićem, vršio izborne krađe u Mostaru

Nikšić, Kljako i Ogrešević. Avaz

Danijal Hadzovic

29.3.2023

Stranke osmorke i HDZ BiH jučer su objavili imena kandidata za nove ministre u Vladi FBiH, a mnogi su njihove prijedloge dočekali u šoku i nevjerici.

Najskandaloznija u svemu vjerovatno je činjenica da je NES za ministra trgovine odlučio predložiti Anela Kljaku. Podsjećanja radi, Kljako je svojevremeno bio akter izbornih krađa u Mostaru, zbog čega je izbačen iz SBB-a BiH. Naime, na lokalnim izborima u Mostaru 2020. godine Kljako je, kao kandidat SBB-a, oko 1.000 tuđih glasova upisao sebi.

Krao glasove

Kljakom se tada bavila i Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja je dokazala i dokumentirala krađu glasova na 13 biračkih mjesta.

Nakon toga Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona podnijela je krivičnu prijavu. Najveći dio izbornih prevara odnosio se na kandidata SDA Salema Marića te Anela Kljaku. Tužilaštvo HNK, na čuđenje mnogih, donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu izbornih krađa u Mostaru.

I dok u SBB-u za tešku izbornu varalicu nije bilo mjesta, stranci Nermina Ogreševića nisu smetale varalice u vlastitim redovima, pa je tako Kljaku dočekao raširenih ruku u NES-u.

Odluka Tužilaštva HNK da ne provodi istragu Kljaku je, izgleda, dodatno ohrabrila, pa je tako na posljednjim izborima u oktobru 2022. godine po mostarskim naseljima građanima nudio radna mjesta u zamjenu za glasove.

Ahmadinedžadov đak

I umjesto da zbog izbornog kriminala sada bude iza rešetaka, za predsjednika NES-a Nermina Ogreševića Kljako je, očigledno, bio najbolji kadar koji je imao za poziciju ministra. Našla krpa zakrpu, reklo bi se.

Ovakva kadroviranja ne trebaju čuditi od Ogreševića, ako se uzme u obzir da je riječ o političaru koji je svojevremeno bio dio pobune u SDA protiv Sulejmana Tihića zbog njegovih proevropskih politika, usljed čega su u Krajini odlučili osnovati tvrdu A-SDA, odanu izvornim islamističkim vrijednostima i strankama.

U to ime, Ogrešević je svojevremeno, kao načelnik Cazina, zajedno s predsjedavajućim Općinskog vijeća Rifetom Hozanovićem, 2007. išao na noge tadašnjem iranskom radikalnom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu (Mahmoud Ahmadinejad), koji je u njihovom prisustvu držao govor u kojem je najavljivao da dolazi vrijeme uništenja jevrejske države. Skup je organiziran 2007., povodom 18. godišnjice smrti ajatolaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Iran. O ovom skupu izvještavao je i ugledni Reuters, a na snimku se u publici, među ostalima, vide Ogrešević i Hozanović. Ovu posjetu Ogrešević je godinama krio kao zmija noge. Ogreševiću je odjednom palo na pamet da glumi umjerenjaka i europejca, a A-SDA će tako preko noći postati NES.

Danas nije baš najjasnije šta je ideološko opredjeljenje Ogreševića, u svojim lutanjima se vjerovatno i sam potpuno pogubio. Ostaje mu tek političko šibicarenje, ali i varalice poput Kljake, kao savršen izbor takve politike. Izbor koji bi Nermina Nikšića kao premijera i ostale stranke koje su dobile historijsku priliku da pokažu kako može drugačije mogle na kraju ozbiljno doći glave.

Inače, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, potvrdio je jučer za N1 da je SBiH protiv imenovanja Vojina Mijatovića, a da Nikšić ne želi Kljaku u svom kabinetu.

Postizborna trgovina

U čitav proces formiranja vlasti NES je ušao trgovački, po principu ucjenjivanja i pokušaja izvlačenja što većih koristi za sebe, pa je tako za sebe uspio izvući dva federalna ministarstva, a još dva su dobili i njihovi partneri iz Stranke za BiH, iako to uveliko nadilazi njihov izborni rezultat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.