REKTOR UNSA-E

Škrijelj: Inspekcija treba provjeriti da li je Izetbegović mogla prijaviti doktorsku disertaciju bez magisterija

Nismo ulazili u taj nivo njenog školovanja, rekao je Škrijelj

Rifat Škrijelj. Printscreen

H. J. I.

29.3.2023

Sebija Izetbegović je današnjom odlukom Senata UNSA izgubila zvanje redovnog profesora na Univerzitetu. Za poništenje njenog akademskog statusa bilo je 30 glasova, osam suzdržanih i četiri protiv.

Nakon današnje sjednice, Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, održao je press konferenciju. 

- Kada je u pitanju doktorska disertacija, Senat UNSA i Univerzitet se nisu danas bavili tim, iz razloga što je to predmet postupanja inspekcije KS, koja je dva puta bila na Medicinskom fakultetu i na Univerzitetu u Sarajevu. Dakle, jedanput na Medicinskom fakultetu, a nekoliko dana kasnije na Univerzitetu.

Doktorska disertacija

Univerzitet posjeduje dokumentaciju iz koje je vidljivo da je profesorica Izetbegović odbranila doktorsku disertaciju, te dokumente smo pronašli i proslijedili Medicinskom fakultetu još 2021. godine, ako ih nisu imali da ih imaju. Nismo ulazili u taj nivo njenog školovanja.

Ostalo je sada da se raščisti na nivou inspekcije da li je profesorica Izetbegović mogla prijaviti doktorsku disertaciju bez magisterija. 

Postoji član u nekom pravilniku da je možda i mogla sa specijalizacijom i upravo zbog nerazjašnjenosti i pošto nismo dobili nikakav akt inspekcije, a očekujemo da inspekcija završi svoj posao, osim zapisnika, ništa nismo dobili, nismo htjeli prejudicirati stvari i postupati po pitanju doktorske disertacije.

Kada je u pitanju nastavničko zvanje, stavili smo van snage Odluku o izboru zvanja redovne profesorice jer bez uspješno završenog magistarskog studija, odnosno postdiplomskog studija, položenih ispita, o kojima nismo utvrdili i našli dokaze, ne može se doći do tog zvanja. Komisija nije našla te dokaze u fazi provjere dokumentacije, i mi smo kao Univerzitet mogli ostati pred tom činjenicoma da ne postupamo, morali smo dovesti ovaj proces do kraja.

Poništeno zvanje redovne profesorice

Dakle, zvanje redovne profesorice je današnjim odlukama stavljeno van snage, a to znači da Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija moraju sada predložiti Univerzitetu u Sarajevu nove nastavnike ili nastavnika za izvođenje nastave, kako studenti ne bi bili oštećeni. Ovim odlukama se stavlja van snage Odluka o izboru zvanja redovne profesorice na način kako smo to uradili. Pokušali smo spriječiti negativne posljedice po ranije studente, magistre, doktore nauka koji su se školovali i kojima je na medicinskom fakultetu profesorica Izetbegović u periodu u kojem je konzumirala ova zvanja držala nastavu.

Kada je u pitanju doktorat, tim nivoom školovanja profesorice Izetbegović Univerzitet se nije bavio, ali on je samim tim što je kao nastavak školovanja nakon neuredno završenog magistarskog studija za koji je Komisija utvrdila na temelju dokumentacije da je takav, stavljen pod veliki upitnik, a kako će se inspekcija odrediti po tome ostaje da vidimo - rekao je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.