REFORME

Elma Dizdarević o Prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju: Roditelji trebaju birati direktora škola

Vidjeli smo da određene stvari nisu prošle, ali mi ćemo uložiti amandmane, ističe Dizdarević

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Prijedlog zakona. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

29.3.2023

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, a koji je predložila ministrica Naida Hota-Muminović, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Osnovni stavovi

Ovim prijedlogom je, između ostalog, navedeno i da se odgoj i obrazovanje u školi zasniva na visokom kvalitetu obrazovanja, naučnoj i etičkoj utemeljenosti, kako bi se svim učenicima osiguralo sticanje osnovnih općeobrazovnih i stručnih kompetencija, osposobilo ih se za život i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu.

Pozitivne, ali i negativne strane ovog prijedloga komentirala je Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Dizdarević: Uložit ćemo amandmane. Printscreen

- Ranije smo imali Zakon o osnovnom i Zakon o srednjem obrazovanju, danas je to jedan zakon. Naš predstavnik u Komisiji koja je kreirala zakon, tačnije Prijedlog, iznio je osnovne stavove, vidjeli smo da određene stvari nisu prošle, ali mi ćemo uložiti amandmane – ističe Dizdarević.

Eksterna matura

Također, Dizdarević je mišljenja da je potrebno neke probleme odmah prekinuti, a ne vući ih godinama, kao što je slučaj sada, te se osvrnula i na ono što je Vijeće roditelja tražilo, a između ostalog to je i eksterna matura, koja nigdje ne vrijedi, a nosi bodove. Dodala je i da je problem izbor direktora, te kaže da to ne može biti politička odluka.

- Mi smo tražili da Vijeće roditelja, zajedno s našim članom školskog odbora, treba da učestvuje u izboru direktora, odnosno da pita roditelje za izbor. Znači da, osim uposlenika, i roditelji biraju direktora, samim tim da biramo najboljeg, a ne onog koji je pod utjecajem politike – kazala je Dizdarević za “Avaz”.

Trebamo, ističe, dati prostora da vidimo kako će izgledati kurikularna reforma koja je donesena, iako je zakašnjela, ali prilika se treba dati. Vidjet ćemo kakvi će rezultati biti nakon godinu od te reforme, da vidimo postignuća, uspjehe djece.

Problem i karte

Dizdarević je kazala kako su problem i iskaznice koje učenici koriste za javni gradski prijevoz.

- Besplatne iskaznice bi trebale da važe čitavu godinu, tačnije od 1. septembra do 31. avgusta– kazala je Dizdarević.

Problemi s kojim se učenici susreću je i ishrana, a Dizdarević navodi da je potrebno da škole osiguraju najkvalitetniju hranu, odnosno da se poštuje pravilnik o ishrani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.