"POLITIČKI MOTIVI"

Sebija ljuta: Teško optužila Škrijelja, prijeti tužbama, diplome ni na vidiku

Izetbegović navodi da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku

Sebija Izetbegović. Armin Durgut / PIXSELL

H. J. I.

29.3.2023

Nakon današnje odluke sa sjednice Senata UNSA da se Sebiji Izetbegović oduzme zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, oglasila se i Sebija Izetbegović. 

- U vezi sa odlukama Senata i rektora Univerziteta u Sarajevu koje su usmjerene na osporavanje zvanja magistra nauka koje sam stekla na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali i na oduzimanje akademskog zvanja redovne profesorice u koje sam birana na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, želim istaknuti da se radi isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije.

"Mračni period autokratskog vladanja"

Način na koji se to radi zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure. Pokazani stepen kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Unvierziteta u Sarajevu zasigurno nije zabilježen u dosadašenjm radu Univerziteta u Sarajevu. Takvo nešto moguće je isključivo u zaslijepljenosti mržnjom i netrpeljivošću koju rektor Škrijelj javno manifestira, kako prema SDA, tako i u odnosu na moju ličnost - rekla je Izetbegović. 

Izetbegović navodi da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku.

- Da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku u čijem provođenju se ne poštuju osnovni pravni postulati potvrđuju brojna kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta, a na koje se rektor Škrijelj voli pozivati.

U prilog ovakvoj tvrdnji dovoljno je samo ukazati na činjenicu da Senat nikada nije donio opći akt na osnovu kojeg bi se ovakvi postupci mogli uopšte provoditi, da rektor svojevoljno i neovolašteno preuzima ingerencije Senata i imenuje komisiju za navodno utvrđivanje činjeničnog stanja i analizu dokumentacije, da se predlažu i usvajaju odluke pozivanjem na Zakon o visokom obrazovanju, a da se istovremeno takvim prijedlozima odluka na najgrublji način krši upravo Zakon, da se odluke donose na osnovu nepotpuno utvrđenih činjenica i selektivno analizirane dokumentacije, da se za navodno počinjene nezakonistosti uopšte ne postavlja pitanje odgovornosti onih koji su u provođenju tih postupaka sudjelovali i još mnogo toga, jasno ukazuje da se radi o ciljnom i politički motiviranom pristupu. 

"Urušava ugled Univerziteta"

Još je navela da se logično pitanje postavlja kako je moguće steći zvanje magistra i biti biran u akademsko zvanje, a da za takve nezakonitosti niko ne odgovara.

- Logično je postaviti pitanje, kako je moguće nezakonito steći zvanje magistra na Medicinskom fakultetu i biti biran u akademsko zvanje na Univerzitetu, a da za takve navodne nezakonitosti niko, niti na Medicinskom fakultetu, niti na Univerzitetu ne dogovara. Ovakvim postupcima rektor Škrijelj ne samo da nanosi štetu meni, nego istovremeno, trajno i nepovratno, urušava ugled Univerziteta u Sarajevu.

Zbog svega navedenog, rektor Škrijelj će biti u prilici da svoje tvrdnje dokazuje činjenicama i dokazima u sudskim postupcima, ali i pred nadležnim tužilastvom, a ne samo rukama onih senatora koji svjesno ili nesvjesno pristaju biti sudionici perioda mračnjaštva na Univerzitetu u Sarajevu - zaključila je Sebija Izetbegović.

Podsjećamo, ova odluka Senata UNSA dolazi nakon što je ranije Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i zastupnici SDA u Skupštini KS oduzeto zvanje magistra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.