FORMIRANJE VLASTI

Belmin Zukan: Nijedna stranka nema tu moć da okupi dvije trećine

Možemo mi obezbijediti natpolovičnu većinu u Domu naroda, ali ćemo imati problem u Klubu Hrvata, rekao je Čomor

Isječak iz emisije. Printscreen

A. O. / Federalna TV

30.3.2023

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Eldar Čomor u emisiji Odgovorite ljudima, koja se emituje na Federalnoj TV kazao je da je SDA govorila i govori već duže vrijeme o tome da se ide u izmjenu Ustava u Parlament Federacije, te da ne treba intervencija visokog predstavnika.

- Dovoljno je da mi dvotrećinski promijenimo, podnesemo amandman, izmijenimo i ovu odredbu koja govori o tome da svo troje moraju dati saglasnost na imenovanje premijera i Vlade i to je rješenje problema, ali je to trajno rješenje. Problem će nastupiti kada taj prijedlog ode u Dom naroda gdje imamo Klub Hrvata, a potrebna je natpolovična većina podrške u Klubu Hrvata. Možemo mi obezbijediti natpolovičnu većinu u Domu naroda, ali ćemo imati problem u Klubu Hrvata. I onda ćemo doći u poziciju da ovaj prijedlog SDA neće proći, a imamo izmišljanje ili traženje rješenja od strane Trojke da interveniše visoki predstavnik – rekao je Čomor.

Izbori u Federaciji

Navodi da bi visoki predstavnik doveo do toga da su izbori u Federaciji BiH nepotrebni.

- Hajmo ih provesti samo u HNK-u, u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo i onda ćemo imati poziciju gdje ćete imati samo jednu stranku. Znači dovoljno je napisati HDZ će biti vječiti obnašatelj vlasti u FBiH. To je prijedlog visokog predstavnika – dodao je.

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH, dodaje da HDZ neće imati uvijek dvije trećine u Klubu Hrvata.

- HDZ će biti HDZ sve dok ima podršku svojih birača. Ne može ga i ne treba ga nijedan zakon niti ustav integrisati u vlast. On vjerovatno neće imati dvije trećine uvijek. Da je tako onda nema potrebe održavati izbore za HDZ – rekao je Čavalić.

Uvođenje kantona

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Belmin Zukan smatra da uvođenje kantona nije dobro rješenje.

- Drugim dijelom intervencije bismo bli vraćeni na postavke koje smo imali 2. oktobra. To bi značilo da je neophodno da skupite jednu trećinu u bilo kojem od klubova kako biste mogli onemogućiti blokadu člana rukovodstva Federacije koji je kandidovan u tom klubu. Ne vidim problem s tim jer se pokazalo da postoji dovoljno političkog pluralizma da ni u Klubu Bošnjaka ni u Klubu Srba, a po mom mišljenju ni u Klubu Hrvata nijedna stranka nema tu moć da okupi dvije trećine. Dakle HNS kao jedna politička koalicija ima tu moć, ali je činjenica da HDZ sam kao politička stranka nema – navodi Zukan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.