DOM NARODA PSBIH

Plaće političarima će se povećati, odbijeno razmatranje Zakona o plaćama i naknadama po hitnom postupku

Za je glasalo sedam delegata, sedam je bilo protiv i jedan suzdržan

Avaz

30.3.2023

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojili izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.

Podsjećamo, ranije je ove izmjene usvojio Predstavnički dom. Interesantno je da su HDZ i SNSD u Predstavničkom domu bili za ograničenje plaća političarima, dok su u Domu naroda bili protiv. 

Za je glasalo sedam delegata, sedam je bilo protiv i jedan suzdržan.

Novi član zakona

Predložene izmjene je inicirao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a jednoglasno usvojilo Predsjedništvo BiH.

Navedeni prijedlog je podrazumijevao da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavao se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Povećanje plaća političarima

Ovim izmjenama plaće imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH trebale su ostati na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uprkos općem trendu rasta cijena.

Pojednostavljeno rečeno, ovim prijedlogom se htjelo onemogućiti povećanje plaća političara.

S obzirom da je prije ove tačke usvojen Budžet, a Ustav zabranjuje povećanje plaća raspravljanje o ovoj tački je postalo besmisleno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.