PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović uputio dva prijedloga prije sjednice: Riješiti državnu granicu i posjetiti povratnike

Osjećaj nesigurnosti često tjera stanovnike BiH da traže siguran ambijent u drugim državama, navodi Bećirović u obrazloženju

Denis Bećirović. Armin Durgut / Pixsell

30.3.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je Željki Cvijanović i Željku Komšiću dva prijedloga da na dnevni red  sjednice uvrste i razmotre tačke: "Usvajanje zaključka  o zajedničkoj posjeti predsjedavajuće Predsjedništva BiH i članova Predsjedništva BiH povratničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini". 

Drugi prijedlog koji je uputio jeste rješenje državne granice BiH i Hrvatske. 

Bećirović u zaključcima prvo predlaže da se zaduži Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana od dana usvajanja ovih zaključaka, Predsjedništvu dostave izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi s međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Jedan od prijedloga koje je uputio Bećirović. Avaz

Kada je riječ o zajedničkoj posjeti povratničkim zajednicama, Bećirović u obrazloženju predložene tačne navodi da osjećaj nesigurnosti često tjera stanovnike Bosne i Hercegovine da traže siguran ambijent u drugim državama u kojima se dosljedno i efikasni poštuju ljudska prava i građanske slobode.

- Izgradnja ambijenta sigurnosti i stabilnosti je od izuzetne važnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva BiH mogu i trebaju dati svoj doprinos u smislu stvaranja povjerenja građana prema organima vlasti i kreiranja povoljnije političke klime u zemlji - navodi se u obrazloženju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.