VLADAJUĆA KOALICIJA

Dodik nakon sastanka: Kreirat ćemo sastanak s EU, kako bismo utvrdili šta oni misle da treba raditi ovdje

Dogovorili smo se i da svakog mjeseca, u zadnjoj dekadi jedna od struktura bude domaćin sastanka u ovom kapacitetu, rekao je

Nakon sastanka koalicije na državnom nivou - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

30.3.2023

Sastanak predstavnika vladajuće koalicije s državnog nivoa danas je održan u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik, te član ove stranke i ministar finansija BiH Zoran Tegeltija, lider Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković, lider SDP-a Nermin Nikšić, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka se obratio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je kazao da je vrlo zadovoljan zato što je Budžet na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH usvojen. 

Budžet bio stvar mrcvarenja

- To je prethodnih godina bila stvar mrcvarenja i političkog neslaganja. Danas imamo Budžet koji trebamo na operativnom nivou, da vidimo kako će funkcionisati i ostvarivati se. Mi smatramo da su to stvari koje su bitno različite od dosadašnjih procedura i dosadašnjih nastojanja da se riješe ova pitanja. Smatramo da držimo korektan odnos među partnerima i da taj korektan odnos rezultira ovakvim pomacima - kazao je Dodik.

Pojasnio je da su razgovarali i o mapi kretanja partnerstva.

- Saglasili smo se da kreiramo na najvišem nivou s EU jedan važan sastanak o tome kako i šta učiniti i šta EU misli da treba učiniti ovdje, a da mi osjetimo opipljive i vidljive benefite u tom smislu i da ne budemo dovedeni u pitanje da nam se stalno isporučuju neki novi zahtjevi, koji su nejasni, daleki u smislu tih benefita - istakao je.

Redovni sastanci

Dodao je da se svi razvojni projekti trebaju staviti u proceduru i na odlučivanje.

- Dogovorili smo se i da svakog mjeseca, u zadnjoj dekadi jedna od struktura bude domaćin sastanka u ovom kapacitetu, to će sada biti bošnjačka struktura. Oni će odrediti kada i gdje će biti u aprilu i mi ćemo biti pozvani da učestvujemo u tom radu. To nam garantuje bolje razumijevanje i da se ne ostavljaju stvari u pretpostavkama. Ne želimo da pravimo sukob. Ovo je još snažan početni entuzijazam - poručio je.

Rekao je i da želi što prije vidjeti novu Vladu FBiH, predvođenu Nerminom Nikšićem.

- Tek onda ćemo imati potpunjenu strukturu. Vjerovatno ćemo kasnije moći naći nove metode usaglašavanja različitih nivoa vlasti, da to ne bude samo potpisivanje, prepisivanje i različito razumijevanje. To su bili naši zaključci, veoma smo zadovoljni i Budžetom. Ljudi koji rade u institucijama će imati priliku osjetiti benefit povećanjem plaće, a ono što je činjenica je da postoji sporost u provođenju odluka. Imamo značajan problem obima nerealizovanih sredstava, koji se zadržavaju godinu ili dvije, a nisu povučeni. U narednih sedam će naši stručnjaci sjesti i pokušati deblokirati sva sredstva i ubaciti u privredni i svaki drugi sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.