BERLINSKI PROCES

Vijeće ministara opet nije razmatralo: Građani BiH čekaju na kretanje s ličnim kartama

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri su razmatrali čak 50 tačaka dnevnog reda.

A. Kukić

Danijal Hadzovic

30.3.2023

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri su razmatrali čak 50 tačaka dnevnog reda. Državni ministri su na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH Elmedina Konaković trebali razmatrati Nacrt sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu sa izvještajem o pregovorima.

Međutim, nacrt ponovo nije razmatran. 

Potpisani sporazumi u Berlinu

U Berlinu su 3. novembra 2022. potpisani sporazumi zemalja regiona o međusobnom priznavanju ličnih karata, kao dijela Berlinskog procesa koji podrazumijeva integraciju regiona Zapadnog Balkana uz uporedo prilagođavanje standardima Evropske unije.

Iako se BiH obavezala da će krenuti u proces koji bi trebao omogućiti međusobno priznavanje ličnih karata, Milorad Dodik je negodovao zbog toga, zbog toga što sporazum uključuje i Kosovo.

– Krajem prošle godine u Banju Luku dolazi specijalni izaslanik Sarazin (Sarrazin), koji je tražio u pripremi za onaj Berlinski proces da mi prihvatimo da se, evo, ne prizna Kosovo, ali da prihvatimo da oni mogu da dolaze s ličnim kartama u BiH, što znači da nemaju vize, da nemaju ništa. Pa šta je to nego neka vrsta priznanja – kazao je Dodik početkom marta, uz poruku kako Vijeće ministara neće primijeniti taj sporazum.

Usvojila ga i Srbija

I uistinu, do danas samo u bh. institucijama ništa nije ratificirano, a Vijeće ministara već je u nekoliko s dnevnog reda skinulo ovaj Nacrt.


BiH nije ratificirala ni jedan sporazum. CDI Albanija. Facebook

Od šest zemalja Zapadnog Balkana koje učestvuju u Berlinskom procesu, samo BiH nije ništa ratificirala ni u jednoj državnoj instituciji.

BiH nije odobrila sporazume ni u Vijeću ministara ni u Parlamentu. Apsurd je da je Srbija s druge krenula već u ratificiranje istog takvog sporazuma. Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković više puta je naglašavao da je neophodno krenuti u realizaciju obaveza iz Berlinskog procesa.

Za očekivati je da će se Nacrt sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu konačno naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.