VIŠE NIJE NI PROFESORICA

Amina Smajlović, majka djeteta koje je Sebija odbila liječiti: Ovo je bio atak na moju porodicu

Ovo je borba s vjetrenjačama, ali sam ja još prvog dana rekla da neću odustati

Smajlović s kćerkom Nadin: Progonitelji jednog djeteta neka se stide svojih djela. Avaz

Nerma Ajnadžić

1.4.2023

Sebija Izetbegović je odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) izgubila zvanje redovne profesorice. Prethodno je Senat Sebiji poništio upis u matičnu knjigu magistranata, što znači da nije ispunjavala uvjete da predaje studentima.

Pečat karijere

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin koju su odbili liječiti u KCUS-u, a koja već godinama vodi bitku za svoju kćerku, za "Avaz" je rekla da se to trebalo učiniti još 14. novembra 2019. godine, kada je Izetbegović javno odbila liječiti jedno dijete te da je još tada trebala na Sud časti.

- Mislim da je Senat uradio onako kako je zakon nalagao i da je ovo najbolja odluka koja se mogla donijeti kada je riječ o toj osobi. Nadin je bila vrh ledenog brijega. Sve smo mi mogli, ali ono što je uradila s mojim djetetom bio je znak da će ovo sve što se desilo biti pečat njene karijere, zvanja i ponašanja prema pacijentima - kazala je Amina Smajlović.

Pita se šta majke koje je Izetbegović liječila ili porodila danas misle.


Izetbegović: Izbačena iz nastave. Printscreen

- Onima koji su odbili moje dijete da liječe možda su samo napravili ustupak i pokazali da nisu relevantni za neke stvari u državi. Poslije Nadin se dešavalo još slučajeva, ali u nekoj tišini, neko nije smogao snage jer vide šta rade nama. Mi smo mogli sve ono iznijeti i izdržati, a šta je s drugima? Ovo je borba s vjetrenjačama, ali sam ja rekla prvog dana da neću odustati i stvarno neću. Ovo je bio atak na moju porodicu i moje dijete, njen život je bio u pitanju. Zamislite da je, ne daj Bože, umrla - otvoreno je kazala Smajlović.

Needucirani ljekari

Naglasila je da postoji ogromna količina neznanja, needuciranih ljekara i sujete.

- Molila bih mlade da im ovo ne bude primjer, već da budu uspješni ljekari, da imaju ogromnu empatiju i da ih sujeta ne pojede. A progonitelji jednog djeteta neka se stide svojih djela - zaključila je Smajlović.

Na kraju je dodala:

- Hvala Bogu da su takvi ljudi odbili liječiti Nadin, jer da nisu, ko zna šta bi bilo s njom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.