"AVAZ" NA LICU MJESTA

Završeni protesti ispred OHR-a: Prisutni su skandirali "Ovo je Bosna"

Prisutni su nam rekli da su ovi protesti samo upozorenje onima koji se žele igrati s državom

Protesti ispred OHR-a - Avaz
Protesti ispred zgrade OHR-a - Avaz
Protesti ispred OHR-a - Avaz
Protesti ispred zgrade OHR-a - Avaz
Protesti ispred zgrade OHR-a - Avaz
+16
Eldar Abaz - Adela Kukić

31.3.2023

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i neformalna grupa građana "ReSTART" organizirali su danas mirni protest ispred OHR-a s kojeg će poslati poruku da se zaustavi razgradnja države. 

Završeni protesti ispred OHR-a. A. Kukić

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić i osnivač ReSTART-a Suad Đozić jučer su na konferenciji za novinare obrazložili povod protesta.

Kako javljaju naši reporteri autobusi su pristigli danas oko 13 sati. 

Prisutni nam kažu da su ovi protesti samo upozorenje onima koji se žele igrati s državom te da imaju najavljen dolazak ljudi iz cijele BiH, a čemu svjedoči i reporterska ekipa „Avaza“, jer autobusi konstantno pristižu.

Stotine građana nalazi se na licu mjesta.


Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+24

Na protestima pojedinci skandiraju "Napolje", dozivajući visokog predsjednika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Čuju se i skandiranja "Lopovi, lopovi" i "Otkazi". Poručili su Šmitu da političare vodi sa sobom. Prisutni skandiraju "Bosna, Bosna".

"Izdali BiH"

- Krajnje je vrijeme da spriječimo cementiranje etnofeudalizacije BiH. Neki političari koji su dobili glasove građana, izdali su povjerenje građana kada su dali podršku visokom predstavniku. Ovoj državi je potrebna izmjena ustava u skladu s presudom Zornić rekla je ona.

Od Šmita zahtijevaju da zlonamjerni političari odmah prestanu sa miješanjem u društveno-politički život naše zemlje. Zahtjevaju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Traže da se pošalje drugi visoki predstavnik.

Zornić: Ostavka Šmita. A. Kukić

Traže ostavku

- Ne damo suverenu državu i teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo da OHR prenosi suverenitet na susjedne zemlje, ne dozvoljavamo negiranje ljudskih prava, odbijamo diskriminaciju gradjana po bilo kojem osnovu. Zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Tražimo ostavku Kristijana Šmita i tražimo punu demokratiju, makar to značilo potpunu promjenu Dejtonskog sporazuma. Bosne je bilo, Bosne ima, a i bit će, a i nas u njoj - poručila je Zornić. 

Suad Đozić: Došao na proteste. A. Kukić

Suad Đozić se također danas obratio.

- Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan. Mi želimo građanski uređenu državu. Ako smo u Dejtonu bili prinuđeni da potpisujemo, danas to ne moramo. Uklonimo prvo uzrok, pa ćemo onda posljedice - rekao je i dodao da je uzrok taj što nemamo normalnu državu jedan čovjek jedan glas. Vrijeme je da kažemo dosta igranja s našim životima i budućnosti naše djece – rekao je Đozić. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Obratio se i Rijad Ahmetović.

- Nećemo dozvoliti da budemo poput Palestine, da nam kradu državu iz naših ruku. 

Ahmetović: Obratio se na protestima. A. Kukić

Gospodine Šmit niste dobro došli - rekao je Ahmetović. 

Mujo Aganović se također obratio.

- Nosioci suvereniteta su građani BiH. Nosioci suvereniteta nisu Beograd, Zagreb, a ni Kristijan Šmit. Poručujemo nikada više pošteni građani BiH neće čekati u redovima za klanje i silovanje. Naša poruka je mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa. I danas vidimo da se pojedincima u entitetu RS uvode sankcije, a istovremeno se tim institucijama obećavaju novčane pomoći - rekao je.

Institucijama entiteta treba uvesti sankcije, a ne Miloradu Dodiku. 

Građani gube povjerenje

U nastavku je pročitano pismo Esada Durakovića koji nije bio u mogućnosti da dođe. Rekao je da građani gube povjerenje u visokog predstavnika te da je unazadio zemlju kako nismo mogli ni zamisliti.

Prisutnima se obratio i Adil Kulenović nakon čitanja pisma.

- Do kada ćeš ti neutješni Bosance ići pognute glave, ojađen, tužan, do kada ces trpjeti nepravde - rekao je Kulenović.

Dodao je da suočenje mora početi od nas samih i da je ovo prvi skup na kojem su se okupili svi bez obzira na razlike.

- Apeliramo na jedinstvo, ostavimo po strani sitne razlike, ko je u nečemu manje ili više u pravu. Opredijelimo se da je ovo naša država od koje odustati nećemo - rekao je.

Adil Kulenović. A. Kukić

Pozvao je građane da zaustave međusobne sukobe. Prisutni su skandirali "Ovo je Bosna".

Kako javljaju "Avazovi" reporteri sa lica mjesta, protesti su završeni a okupljeni građani se polako razilaze.

Građani skandiraju patriotske pjesme. 

Kako javljaju naši reporteri sa lica mjesta, autobusi sa građanima koji su protestovali ispred OHR-a< su došli iz cijele BiH.

Brojni građani došli autobusima. E. Abaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.