UKOP PRVIH 600 ŽRTAVA

Dvadeseta godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari

Te godine obavljene su tri dženaze i ukop 989 identifikovanih žrtava genocida i zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Sakib Smajlović

31.3.2023

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, danas je obilježena 20. godišnjica prve kolektivne dženaze,  kada je 31. marta 2003. godine u prisustvu velikog broja preživjelih žrtava genocida, građana iz cijele BiH i svijeta te međunarodnih predstavnika, obavljen i ukop prvih 600 identifikovanih bošnjačkih žrtava genocida iz jula 1995. godine u Srebrenici.

Tri dženaze

Na drugoj dženazi 11. jula ukopano je 107, a 20. septembra te godine kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar, ukopane su još 282 identifikovane žrtve.

Veliki broj udruženja preživjelih žrtava genocida, predstavnika općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, učenjem Jasina u musali Memorijala, polaganjem cvijeća, i odavanjem počasti svim žrtvama, podsjetili su se kada je prije 20 godina konačni smiraj našlo prvih 600 identifikovanih žrtava genocida.

Do sada je u ovom kompleksu u 22 kolektivne dženaze ukopana 6. 671 žrtva. U toku su pripreme za 23 dženazu i 28. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koja se kao i svake godine obilježava 11. jula.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović, između ostalog, kazao da nikada "nećemo i ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo tokom agresije na BiH. UvIjek ćemo se sjećati i odavati počast svim žrtvama i učiti mlađe generacije o onome što se dogodilo".

Negiranje genocida

- Nije civilizirano osporavati zločin i negirati genocid, dokazan  međunarodnim sudom. Nije civilizirano glorificirati zločin i zločince. Skrivanje zločina, masovnih grobnica, nepoštivanja prava svih građana ne vodi pomirenju i našem zacrtanom putu ka Evropskoj uniji - naglasio je Hafizović.

Muftija Fazlović predvodio vjerski obred

Osim Damira ef. Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, vjerske obrede na današnjem sjećanju predvodio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

U tom dijelu učestvovali su i imami iz šest džemata srebreničke općine. Nakon protokolarnog dijela ovog sjećanja, u musali je klanjana prva ovogodišnja hutba, koju je predvodio i vazi muftija Fazlović. Učesnici ovog skupa obišli su memorijalni kompleks, a porodice žrtva su pored bijelih nišana učile Fatihu i Jasin, svojim najmilijim, koji su našli konačni smiraj.

- Ovdje smo da se prisjetimo prve dženaze i damo veliki dug šehidima, šehidskim majkama, braći i porodicama koje žive u Srebrenici. To će biti naša trajna obaveza - kazao je muftija Fazlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.