NEMAJU PLAĆE

RMU Zenica: Nastavljen radnički neposluh i obustava rada

Nakon što su jučer blokirali magistralnu cestu, te izlaz na autoput, rudari su se preko vikenda povukli u prostorije preduzeća

Rudari tokom protesta jučer u Zenici. Avaz

E. T. / Federalna.ba

1.4.2023

Rudari RMU Zenica nastavili su radnički neposluh i obustavili su rad na pogonima Rudnika mrkog uglja Zenica.

Nakon što su jučer blokirali magistralnu cestu, te izlaz na autoput, rudari su se preko vikenda povukli u prostorije preduzeća a u ponedjeljak će nastaviti s protestima ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. 

Podsjetimo, prethodnih 9 dana protestima ispred Gradske uprave Zenica, štajkom glađu koji je u četvrtak navečer prekinut, kao i jučerašnjom obustavom saobraćaja na magistralnom putu M17, rudari su pokušali da pozovu nadležne iz Gradske uprave Zenica kako bi se pronašlo rješenje za deblokadu računa zbog čega rudarima nije isplaćena plaća za februar. 

Račun rudnika blokiran je zbog duga po osnovu zateznih kamata za ranije isplaćenu glavnicu duga po osnovu korištenja gradskog građevinskog zemljišta. Zenički rudari, koji imaju podršku komorata iz svih drugih rudnika Federacije, zahtijevaju da se kreira rješenje u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća Zenica odnosno da se pristupi potpisivanju sporazuma između Elektroprivrede BiH, Rudnika Zenica i Gradske uprave koji bi značio deblokadu računa.

Nova okupljanja rudari će nastaviti u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.