METEOROLOG FHMZ

Bakir Krajinović za "Avaz" otkriva koji je grad u BiH rekorder po snijegu u proljeće

Izmjereni snježni pokrivač 13. maja iznosio je devet centimetara

Bakir Krajinović. Avaz / Printscreen

4.4.2023

Iako bi snijeg u aprilu trebao biti neuobičajena pojava, građani Sarajeva jutros nisu bili iznenađeni kada su ugledali snježni pokrivač. 

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović u razgovoru za „Avaz“ podsjeća da je u glavnom gradu BiH snijeg padao i u maju.

Bez iznenađenja

- Kada gvorimo o snježnim padavinama u BiH u ovom proljetnom periodu najkasniji snijeg, izuzmemo li Bjelašnicu i Ivan Sedlo kao planinske stanice, zabilježen je u Sarajevu 14. maja 2021. godine. Izmjereni snježni pokrivač 13. maja iznosio je devet centimetara, a pet centimetara 14. maja. Tako da nas ovaj aprilski snijeg nije iznenadio s obzirom na to da je moguć snijeg u maju u BiH – rekao je Krajinović.

Dodaje da je u 7. aprila 2021. godine zabilježen snijeg u Mostaru.

- Tada je izmjerena visina snijega iznosila dva centimetra, što je za ovaj grad izuzetan podatak s obzirom na to da je i jedan od najtoplijih gradova u BiH. Prema drugim meteorološkim stanicama, posljednji dan sa snijegom kreće se od 20. do 29. aprila – kaže nam Krajinović.

Niske temperature

Naglašava da je Sarajevo svakako rekorder kada je riječ o snježnim padavinama izvan zimskog perioda godine.

Kad je riječ o aktuelnim snježnim padavinama, one prestaju već sutra. Ipak, još neko vrijeme će temperature biti ispod nule.

- Stabilizacija vremena u smislu padavina očekuje se u četvrtak i petak, a ono na šta treba upozoriti građane BiH jesu temperature ispod prosjeka za ovo doba godine. U najhladnijem dijelu ove sedmice možemo očekivati vrijednosti od minus šest do minus jedan stepen Celzija tokom jutarnjih sati – zaključuje Krajinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.