NOVI PROBLEMI

Voćari ugroženi, od kukuruza neće biti ništa: Ko će opstati od poljoprivrednika

Nije problem snijeg koliki će problem praviti minusi jer je sve propupalo, kazao je Bićo

Padavine se, srećom, neće dugo zadržati. Facebook

5.4.2023

Iako će se snježne padavine u BiH zadržati relativno kratko, tek dva ili tri dana, temperature koje se kreću ispod nule mogle bi zadati nove glavobolje poljoprivrednicima.

Kako su nam kazali, snijeg i iznimno hladno vrijeme najviše će štete nanijeti voću te onima koji su požurili sa sjetvom kukuruza.

Hladno vrijeme

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS, rekao je za „Avaz“ da će snijeg najviše štete nanijeti voću.

- Povrće je sijano u plastenicima. Pšenica još nije toliko visoka da bi je snijeg mogao povaljati. E, jedino ko je posijao kukuruz, neka se pozdravi s njim, ako ima tako ludih, a znam da ima. Ovako hladno vrijeme će biti još 14 dana i od kukuruza nema ništa, a ko je rano posijao, rano će i presijavati - kazao je Usorac.

Usorac: Pšenica nije visoka. Screenshot

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, rekao je da je zbog niskih temperatura i padavina moguće da će sjetva kasniti nekoliko dana.

Bićo: Bit će problema. Facebook

- Voćari su najugroženiji, ostali i nisu puno. Nije problem snijeg koliki će problem praviti minusi jer je sve ispupalo, izbeharalo, tako da bi ovo rano voće i sve što je probeharalo i propupalo moglo stradati, a ostalo nije problem - istakao je Bićo.

Ranija iskustva

Dodaje da snijeg u aprilu u našoj zemlji nije neuobičajena pojava te da poljoprivrednici sa sobom nose i iskustva iz ranijih godina.

- Specifičnost ove godine je pojava ranog proljeća, nakon čega su došli snijeg i mraz i to je razlog zbog kojeg će biti problema - kazao je Bićo.

Dižu ruke

Podsjetimo, prošle godine je suša uništila veći dio poljoprivrednih proizvoda, zbog čega je bila upitna jesenja sjetva. Iako su poljoprivrednici tražili da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše, razumijevanje je izostalo. Osim toga, dodatni problem trenutno poljoprivrednicima pravi neisplaćivanje poticaja, zbog čega mnogi dižu ruke od sjetve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.