KRIVIČNA ODGOVORNOST

Šta nakon presude: Sebija Izetbegović poručivala da "malina" respiratore neće maknuti s KCUS-a

Sud BiH u presudi zaključio kako su nabavljeni respiratori neupotrebljivi za intenzivnu njegu. Ko će odgovarati?

Sebija Izetbegović: Konferencija na kojoj je poručila da neće maknuti respiratore. Facebook screenshot

Danijal Hadzovic

6.4.2023

U Sudu BiH jučer je Sudsko vijeće izreklo osuđujuću presudu u aferi "Respiratori". Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni su krivima. Novalić je osuđen na četiri, Fikret Hodžić na pet, a Fahrudin Solak na šest godina zatvora. 

Još veći skandal

Ipak, možda je gori od goleme finansijske štete koju su nanijeli Federaciji BiH zaključak Suda BiH kako su nabavljeni respiratori neupotrebljivi za intenzivnu njegu. Na ovaj način Sud je zvanično potvrdio ono na šta su brojni stručnjaci mjesecima upozoravali i što je, uostalom, pisalo i u samom uputstvu spornih respiratora.

Činjenica da su ovakvi respiratori i pored toga bili instalirani na KCUS-u, u žižu javnosti ponovo stavlja skandal koji je, vjerovatno, gori i od same nabavke respiratora – pitanja odgovornosti za njihovu upotrebu na Kliničkom centru i posljedica do koje je to dovelo.

Podsjetimo, "Dnevni avaz" je bio prvi medij koji je objavio pisma anesteziologa s KCUS-a u kojima se navodi da dotični "malina" respiratori dovode do fatalnih posljedica kod pacijenata.

Sebija Izetbegović je nekoliko dana nakon objave pisama održala press konferenciju na kojoj je zaprijetila da će tužiti sve medije i novinare koji su objavili navedeno pismo.

"Nećemo ih povući"

Tada je kazala i da neće povući sporne respiratore s KCUS-a:

- Dok god imamo verifikacione certifikate Verlaba, nećemo ih povući, jer ne želimo zbog nekih spekulacija odgovarati porodicama. Respiratori se koriste u zavisnosti od kliničke slike pacijenta. Nijedan respirator nije ubio čovjeka, osim ako ne znate da ga koristite ili ako se zapali – kazala je tada.


Podsjetimo, direktor Verlaba Almir Badnjević jučer je povodom presude u aferi “Respiratori” kazao da sam aparat ne zadovoljava niti minimum kriterija koje moraju ispunjavati respiratori.

- Trenutno niti jedan od navedenih aparata NEMA važeću verifikaciju i po zakonu se NE smije koristiti.Bitno je spomenuti da niti jedan od 50 uređaja koji su došli i kroz donaciju nikada nije verifikovan, niti je odobren za korištenje. Isto tako, niti jedan nije servisiran i svaki je kao neispravan “instaliran” (ko zna sa kojim ciljem!?) od tih nekih servisera koji su to radili bez ikakvih dozvola i ovlaštenja – kazao je Badnjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.