MUBAREK MJESEC

Glavni imam MIZ Kozarac, hafiz Amir ef. Mahić za "Avaz": Čovjek svaki dan pred sobom ima Bedr

Svi muslimani do Sudnjega dana imat će izazove, kako u ličnom životu, tako i kolektivno, poručuje Mahić

Amir ef. Mahić. Printscreen

Alen Bajramovic

7.4.2023

Ramazan je bereket i u vremenu, i u prostoru, kaže glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, hafiz Amir ef. Mahić koji je trenutno u posjeti bh džematima u okolini Štutgarta. Sretan je što ramazan živi i u našem narodu u Njemačkoj i dijaspori, a posebno što je u safovima veliki broj mladih ljudi.

S današnjim akšamom nastupa mubarek noć Lejletu-l-Bedr, koja će prigodnim programima biti obilježena u džamijama širom BiH. "Spas muslimana intervencijom Uzvišenog Allaha", prva je pomisao hafiza kada ga pitamo za poznatu bitku na Bedru u kojoj su 17. ramazana 624. godine brojčano slabiji muslimani porazili neprijatelje.

- Na Bedru je Allah dž.š. spasio i islam, i muslimane. Čovjek i danas svakodnevno ima svoj Bedr, jer je Božji Poslanik, Muhamed a.s. baš prilikom povratka iz bitke na Bedru rekao: „Vraćamo se iz male u veliku bitku“. U osnovi, čovjek svaki dan pred sobom ima Bedr, izazove s kojima treba da se nosi, pa tako i skupine muslimana. Svi muslimani do Sudnjega dana imat će izazove, kako u ličnom životu, tako i kolektivno. Takvi smo i mi Bošnjaci. Imamo, s vremena na vrijeme, izazove u kojima zajedno trebamo pokazati da nam je stalo do istih vrijednosti – ističe Mahić.

Svojevrsna škola u kojoj ponavljamo lekcije

Slaže se sa ocjenom da je ramazan svojevrsna škola u kojoj ponavljamo lekcije, te smatra da je moral jedna od najvažnijih koju trebamo pamtiti i narednih 11 mjeseci. Dodatno, propušteno ili zaboravljeno gradivo možemo učiti u Kozarcu i drugim povratničkim mjestima koja se, nakon svih zločina nad njihovim stanovnicima, herojski bore za opstanak države, naroda i vjere.

Amir ef. Mahić. Printscreen

- Kozarac je samo jedno od mjesta u kojima bismo mogli učiti mnogobrojne lekcije i mnogo je stvari koje naša šira javnost treba da sazna i o onome što se dešavalo, ali i onome što se dešava na tim prostorima – dodaje Mahić.

Glavni imam MIZ Kozarac našao se na udaru lokalnih vlasti, ali i pod istragom policije zbog stavova o SPC i Svetom Savi, zbog kojih se kasnije izvinuo. O predmetu u kojem se očekuje odluka tužilaštva o eventualnom podizanju ili odbacivanju optužnice, nije se oglašavao do sada.

Sloga i međusobno razumijevanje

- Elhamdulillah. Ja sam zadovoljan. Rekao bih da je, kao i muslimane na Bedru, mene i moju porodicu Uzvišeni Allah pomogao, te se sa ovim izazovim uspješno nosimo. Ne bih kazao da se ne možemo nositi, ili da se mučimo i patimo. Kroz svoj slučaj, ali i mnoge druge spoznao sam i uvjeren sam da i naš narod, i naša domovina zauzimaju jedno visoko mjesto kod Allaha dž.š. i da će on, kao i 90-tih godina, naći način da to sve usmjeri u korist očuvanja i naroda, i države. Ako ne nečijom drugom, Božjom intervencijom će doći do toga da se neki procesi poslože i pozitivne stvari dese za BiH. Mi to sad ne vidimo, ali doći će vrijeme kad će stvari biti daleko drugačije – kaže Mahić.

Zaključuje da nam treba mnogo više sloge, međusobnog razumijevanja i komunikacije o tome šta nam je bitno za opstanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.