NISU ISPRAVNI

Čeka se istraga Tužilaštva: Koliko je umrlih na "malina respiratoru"

Istragu već skoro dvije godine bojažljivo vodi Tužilaštvo KS

Respiratori jedino korišteni u KCUS-u: Je li Sebija Izetbegović, da bi potvrdila da su ispravni, svjesno ugrozila živote pacijenata. Avaz

Miralem  Aščić

7.4.2023

Nabavljeni respiratori nisu zadovoljavali namjenu, odnosno Sud BiH je našao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti u intenzivnoj njezi na teškim pacijentima oboljelim od COVID-19.

Sve sporo

Ovo je u obrazloženju sudske presude Fadilu Novaliću i ostalima rekao sudija Braco Stupar.

S druge strane, ovi neispravni respiratori uredno su bili postavljeni i korišteni u KCUS-u, što je u više navrata potvrdila i Sebija Izetbegović zvana Seb iz Viber grupe, koja je dogovarala nabavku 100 spornih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, ali se nije našla na optuženičkoj klupi.

Novalić, koji u Sudu nije smio reći čiji je ženski glas koji je naredio da se kupe, osuđen je na četiri godine zatvora.

Međutim, sada je pitanje hoće li se pokrenuti krivična istraga u vezi s ubijenim pacijentima koji su bili prikopčani na ove neispravne uređaje i time koliko ih je izgubilo živote.

Istragu već skoro dvije godine, šturo, stihijski, bojažljivo, vodi Tužilaštvo KS.

Nema rezultata

Pripadnici SIPA-e su u julu 2021. godine izuzeli dokumentaciju iz KCUS-a. Tada je s istražiteljima bio i državni tužilac Džermin Pašić.

Postupano je prema naredbi Općinskog suda, a Tužilaštvo KS je predmet dokumentiralo kao „istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja“.

Ali dvije godine bez rezultata. Nakon presude Novaliću za zloupotrebu zbog nabavke neispravnih uređaja sada je potrebno da se utvrdi koliko je tačno pacijenata u KCUS-u koji su bili spojeni na ove respiratore umrlo.

15 godina zatvora dobili su ukupno Novalić, Solak i Hodžić zbog nabavke respiratora.

Prijava protiv Sebije

Protiv Sebije Izetbegović lani su članovi porodica Hota i Palić Tužilaštvu KS podnijeli krivične prijave. Prijave su podnesene i protiv ostalih odgovornih ljekara.

SIPA je, također, iz KCUS-a izuzela dokumentaciju o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.