"AVAZ" NA LICU MJESTA

Reportaža: Počitelj fascinira turiste, ali državu ne zanima

U razgovoru s turističkim agencijama i vodičima saznali smo da je ogromna potražnja za aranžmanima koji uključuju BiH i ovu našu rutu, kaže Dizdar

Turisti u Počitelju - Avaz
Gavran-kapetanova kula u Počitelju - Avaz
Medresa u Počitelju - Avaz
Turisti u Počitelju - Avaz
Turisti u Počitelju - Avaz
+1
Meliha Smajkic

9.4.2023

Dolaskom lijepog vremena a, obično, uoči Uskrsa u Hercegovini se počinje računati turistička predsezona. Prvi veći dolasci turista iz brojnih dijelova svijeta zabilježeni su i u čudesnom Počitelju.

- Krenulo je, da tako kažem, ima dosta grupa sa svih strana svijeta. Tek je april i ovo je zapravo početak -  kaže nam Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

Originalno mjesto

Očekivanja svih u Počitelju je, kako naglašava, da će predstojeća sezona biti jako dobra.

Dizdar: Velika očekivanja. M. Smajkić

- U razgovoru s turističkim agencijama i vodičima saznali smo da je ogromna potražnja za aranžmanima koji uključuju BiH i ovu našu rutu, u kojoj je i Počitelj. A, ne treba govoriti koliko se ovom mjestu turisti dive, koliko ih fascinira - ističe ona.

Međutim, kako napominje, potpuno je nejasno i nerazumljivo to da Počitelj, kao jedinstveno i originalno mjesto, koje je skoro u cijelosti pod zaštitom države, kao nacionalni spomenik BiH, iz dana u dan propada.

U očajnom stanju

- Napokon je, nakon što se godinama ukazivalo na katastrofalno stanje, sanirana Gavran-kapetanova kula, odnosno, sanirano je ono što se moralo, a to je krov. Sjećate se i da je Federalna inspekcija zabranjivala pristup turistima i, eto, urađeno je najnužnije. Nažalost,što se tiče stanja drugih objekata to se vidi golim okom. U očajnom su stanju, posebno Medresa, a i Pašina tabija je, ponovo, prepuštena sama sebi - priča nam Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.