UPUTILA ZAHTJEV

Spašavanje Sebijine diplome: Dekanesa Medicinskog fakulteta traži od rektora Škrijelja da se žali na kantonalne inspektore

Važno je napomenuti da ovaj zahtjev nije obavezujući za rektora UNSA-e Rifata Škrijelja

Zahtjev je Škrijelju upućen jučer. Armin Durgut / Pixsell - Avaz

11.4.2023

Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu jučer je uputilo Univerzitetu u Sarajevu i rektoru Rifatu Škrijelju Zahtjev za izjavljivanje žalbe zbog mogućeg i sve izvjesnijeg poništenja doktorskog rada Sebije Izetbegović.

Kako navode u svom zahtjevu, uvažavajući činjenicu da je diplomu doktora medicinskih nauka prof. dr. Sebija Izetbegović stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu jasno je da bi se osporavanjem takve diplome nanijela velika šteta ugledu Univerziteta u Sarajevu - Medicinskog fakulteta, kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj akademskoj i široj javnosti.

- Medicinski fakultet je svoj ugled mukotrpno gradio desetljećima i svako urušavanje takvog ugleda imalo bi neprocjenjivu štetu, ne samo za Fakultet, nego i za Univerzitet u Sarajevu.

S obzirom na činjenicu da Univerzitet u Sarajevu - Medicinskom fakultetu nije dostavljeno pomenuto Rješenje Inspektorata prosvjetne inspekcije, a da postoji objektivna mogućnost da se njegovim izvršenjem nanese velika šteta studentima, ugledu Fakulteta i Univerziteta u Sarajevu, tražimo da rektor Univerziteta, kao lice ovlašteno za zastupanje Univerziteta u Sarajevu i njegovih članica u pravnom prometu, na pomenuto rješenje blagovremeno izjavi žalbu - navode u svom zahtjevu koji potpisuje dekanesa Amina Valjevac.

Zahtjev upućen Rifatu Škrijelju i Univerzitetu u Sarajevu. Avaz

Kako sa saznaje, kanalima SDA je postavljen muž od dekanese Valjevac, Saliha Valjevca, na mjesto direktora Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Važno je napomenuti da ovaj zahtjev nije obavezujući za rektora UNSA-e Rifata Škrijelja. 

Podsjećamo, sredinom marta, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove stigla je prijava za poništenje doktorata direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Kako nam je potvrđeno, u obrazloženju ove prijave se taksativno navodi da nije ispunila obaveze na postdiplomskom studiju.

Početkom aprila, Kantonalni prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje naredio je Univerzitetu u Sarajevu da se u vezi sa sticanjem diplome doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović primijeni član 77. stav I i II Zakona o visokom obrazovanju KS.

Dakle, prema toj odluci, nakon magisterija Sebija će ostati i bez diplome doktora medicinskih nauka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.