INSTALIRANI U KCUS-U

Prim. dr. Ismet Suljević: Odgovore trebaju dati oni koji su naredili korištenje kineskih respiratora

Presuda ostavlja nadu da se pravosuđe, vjerovatno, pokušava osloboditi okova duboke države

Suljević: Nisam konsultiran. Screenshot / N1

Alen Bajramovic

12.4.2023

Presuda ostavlja nadu da se pravosuđe, vjerovatno, pokušava osloboditi okova duboke države, kazao je za „Avaz“ prim. dr. Ismet Suljević, specijalista iz oblasti anesteziologije, ekspert s četiri decenije iskustva u struci, komentirajući prvostepenu presudu izrečenu premijeru FBiH Fadilu Novaliću, bivšem direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću u aferi „Respiratori“.

Ne zadovoljavaju standarde

- Stvara se dojam da je Sud ispravno razumio mišljenje oba vještaka Tužilaštva u vezi s namjenom spornih respiratora. Respiratori ACM812A ne zadovoljavaju standarde za liječenje bolesnika u intenzivnoj njezi, koji zahtijevaju mehaničku ventilatornu podršku - kazao je dr. Suljević.

Nakon što je Sud presudio zloupotrebe u procesu nabavke postavlja se pitanje jesu li ovakvi respiratori korišteni u liječenju bolesnika i jesu li bili uzrok povećane smrtnosti pacijenata, na što je svojevremeno upozoravala grupa anesteziologa iz KCUS-a.

Vodi se istraga

- Javnost je putem medija obaviještena da su sporni respiratori korišteni u Klinici za anesteziju KCUS-a. O tome nisam konsultiran, i pored toga što sam u to vrijeme imao najviše akademsko zvanje u Klinici. Napominjem da sam u to vrijeme bio protuzakonito smijenjeni šef Klinike, šikaniran od odgovornih, sa Sebijom Izetbegović na čelu. Iz medija mi je poznato da se vodi istraga u vezi s njihovom primjenom, a odgovore na moguća pitanja trebaju dati odgovorni koji su naredili korištenje takvih respiratora - istakao je dr. Suljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.