OBJAVIO VIDEOSNIMAK

Šef ruske grupe plaćenika tvrdi da kontroliraju 80 posto Bahmuta

Crvenim je markerom istakao relativno malo, uglavnom stambeno područje grada koje su ruske snage trebale zauzeti

Borci Vagnera predvodili su višemjesečne napore. Twitter

E. A.

12.4.2023

U videosnimku koji je objavljen u utorak, šef ruske grupe plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin, saopćio je da njegove snage sada kontroliraju više od 80 posto istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Borci Vagnera predvodili su višemjesečne napore Rusije da zauzme Bahmut, u jednoj od najkrvavijih bitaka u 13-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu. Teško rovovsko ratovanje i neprestani artiljerijski napadi povukli su usporedbe s Prvim svjetskim ratom zbog ogromnih žrtava nanesenih na obje strane.

Nastavak opkoljavanja

U videosnimku koji je objavio ruski vojni bloger na Telegramu, vidi se kako Prigožin pokazuje na karti područja gdje njegove snage nastavljaju opkoljavanje sada razorenog grada, koji je prije ruske invazije bio dom za gotovo 70.000 ljudi.

- U Bahmutu, veći dio, više od 80 posto sada je pod našom kontrolom , uključujući cijeli administrativni centar, fabrike, skladišta, gradsku upravu - rekao je Prigožin.

Crvenim je markerom istakao relativno malo, uglavnom stambeno područje grada koje su ruske snage trebale zauzeti.

- Tamo se rat nastavlja - kazao je.

Serhij Šerevaji (Serhiy Cherevatyi), portparol istočne vojne komande Ukrajine, rekao je da je situacija u Bahmutu pod kontrolom, dodajući da Kijev neće dopustiti da njegove trupe budu okružene.

Situacija teška

- Situacija je vrlo teška, naravno, s obzirom na to da je ovo prioritetna meta za neprijatelja i recimo da su tamo koncentrirane njihove najagresivnije jedinice - rekao je Šerevatji privatnoj televizijskoj mreži ICTV.

Prigožin je ranije iznio tvrdnje o ruskoj kontroli nad rudarskim gradom koje su se pokazale preuranjenima, ali Ukrajina je priznala da je situacija u onome što naziva "tvrđavom Bahmut" sada vrlo teška.

Lider dijela ukrajinske pokrajine Donjeck koji je pod ruskom kontrolom, Denis Pušilin, postavljen u Moskvi, rekao je tokom posjete Bahmutu u ponedjeljak da ruske snage sada kontrolišu gotovo 75 posto grada.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.