RAZVOJNA BANKA FBIH

Razvojna banka Federacije BiH započela postupak potpisivanja ugovora o supsidijarnom finansiranju

Pozitivni efeketi ovog Projekta će se pokazati u narednom periodu

Razvojna banka Federacije BiH započela postupak potpisivanja ugovora o supsidijarnom finansiranju. RAZVOJNA BANKA FBiH

Razvojna banka FBiH

12.4.2023

Razvojna banka Federacije BiH započela postupak potpisivanja ugovorao supsidijarnom finansiranju s ciljem provođenja Projekta Svjetske banke.

Mnoge firme u Federaciji BiH suočavaju se s raznim problemima/izazovima u poslovanju usljed kriza izazvanih pandemijom korona virusa, globalnom političkom nestabilnosti, ratom u Ukrajini i energetskom krizom, inflacijom te značajnim rastom EURIBOR-a, zbog čega su im, osim pomoći domaćih institucija, potrebna i sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

U tom smislu pozitivne vijesti stižu iz Razvojne banke Federacije BiH, koja u narednom periodu na teritoriji Federacije BiH provodi Projekat Svjetske banke, a koji je namijenjen pružanju podrške oporavku poslovnih subjekata koji su pogođeni ekonomskim utjecajem pandemije i to kroz poboljšanje pristupa finansiranju i konsolidovane programe javne podrške.

Projekat se uspostavlja i realizuje putem kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom, a ukupna vrijednost ovog projekta u Federaciji BiH koji se realizirati putem Razvojne banke Federacije BiH iznosi 30,416 miliona eura. S tim u vezi, Razvojna banka Federacije BiH kreirala je novu Kreditnu liniju - Svjetska banka „Projekat oporavka i podrške firmama - poslovnim subjektima u BiH“ s jako povoljnim uslovima kreditiranja.

Kreditna linija namijenjena je pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva), a koje će osigurati podzajmove za prihvatljive krajnje korisnike, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća.

- Pozitivni efeketi ovog projekta će se pokazati u narednom periodu kroz jačanje ne samo nerazvijenih područja u Federaciji već i kroz bolje pozicioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća na tržištu, modernizaciju, povećanje prihoda/prometa u narednim godinama - istakla je predsjednica Uprave Razvojne banke Federacije BiH doc. dr. sci. Mersiha Slipičević.

Prva finansijska institucija s kojom je započeo postupak implementacije ovog projekta jeste Sparkase Leasing d.o.o. Sarajevo s kojim je Razvojna banka Federacije BiH potpisala ugovor o supsidijarnom finansiranju.

- Velika nam je čast biti dio Projekta kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom, a koji će se realizirati putem Razvojne banke Federacije BiH s ciljem poboljšanja pristupa finansiranju i konsolidovanim programima javne podrške kroz povoljne izvore finansiranja. Ova sredstva će značajno olakšati investicijske procese našim klijentima, tj. primateljima leasinga koji su ujedno i krajnji korisnici ovih sredstava i dolaze iz segmenta mikro, malih i srednjih preduzeća te ispunjavaju ostale propisane uvjete za pristup ovim sredstvima. Imajući u vidu veoma kompleksnu aktuelnu situaciju na tržištu kapitala u BiH, a koja je pod jakim utjecajem globalnih kretanja pri čemu očekujemo dalji rast kamatnih stopa u svijetu i posljedično u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, ova kreditna linija za naše korisnike predstavlja iznimno koristan i atraktivan proizvod kojim će se olakšati investicijski procesi naših klijenata te tako pomoći stabilnosti i razvoju  naših korisnika, a samim tim i lokalne zajednice i BiH društva u cjelini - naglasila je Elma Hošo, direktorica Sparkase Leasing d.o.o. Sarajevo.

S obzirom na trenutna kretanja na globalnom tržištu kao i očekivani dalji rast kamatnih stopa kako u svijetu, tako i u BiH, ova kreditna linija predstavlja trenutno najatraktivniji proizvod na tržištu s kamatnom stopom od 0,8 do 1,5% fiksno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.