UBIJENE 74 MLADE OSOBE

Obilježena 30. godišnjica masakra na školskom igralištu u Srebrenici

Prisutnima se obratio Hasan Hasanović, koji je preživio ovaj masakr i svjedočio užasnim scenama nakon pada granata

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. Smajlović

12.4.2023

U organizaciji Udruženja "Srebreničke majke" i Općine Srebrenica, u prisustvu majki, članova porodica, preživjelih svjedoka genocida, predstavnika entitetske, lokalne i vlasti na nivou Federacije BiH, obilježena je trideseta godišnjica gnusnog zločina koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, 12. aprila 1993. godine, kada su ispalivši nekoliko granata, ciljano na prepuno školsko igralište, usmrtili 74 mlade osobe, a ranili više od 100.

Prisutnima se obratio Hasan Hasanović, koji je preživio ovaj masakr i svjedočio užasnim scenama nakon pada granata, nakon kojih je na igralištu ostalo na desetine raskomadanih tijela.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica, obratio se prisutnima te podsjetio da za ovaj zločin niko nije procesuiran.

Ministrica za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, Senada Dizdarević prisustvovala je današnjem obilježavanju i prisjetila se da je kao sedamnaestogodišnjakinja te 1993. godine pohađala srednju školu u čijoj blizini su granate pale, ali da je sama izbjegla ovu tragediju.

Nakon obraćanja, prisutni su položili cvijeće i Fatihom odali počast mladosti koja je ubijena na ovom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.