NA DANAŠNJI DAN

Rođen Safet Sušić Pape: Sretan ti rođendan, legendo!

Najbolji fudbaler BiH 20. vijeka i najbolji strani igrač svih vremena u Francuskoj

Safet Sušić. nfsbih.ba

Indira Pindžo

13.4.2023

Safet Sušić Pape, koji je 2004. zvanično proglašen najboljim fudbalerom Bosne i Hercegovine 20. vijeka, a 2012. najboljim stranim igračem svih vremena u Francuskoj, danas proslavlja 68. rođendan. U fudbalskom klubu Krivaja iz Zavidovića, gdje je rođen na današnji dan 1955. godine, Sušić je počeo karijeru kao 16-godišnji momak.

Njegov raskošni talent odmah su uočili fudbalski znalci, te je dvije godine kasnije, 1973., debitovao u prvoj postavi FK Sarajevo, za koji je u narednih desetak godina odigrao gotovo 600 utakmica i postigao 400 golova.

Tri uzastopna het-trika

U prvoj utakmici u dresu reprezentacije Jugoslavije, 5. oktobra 1977., u Budimpešti protiv Mađarske, postigao je dva gola, na sljedećoj, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi het-trik, to jest tri gola na jednoj utakmici, potom još jedan protiv Italije u Zagrebu, u junu 1978., te još jedan protiv tadašnjih prvaka Argentine dva mjeseca kasnije u Beogradu.

Maestralna Safetova igra rezultirala je velikim uspjehom, pa je 1979. godine izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije, a 1981. dobija Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Sušić: Umjetnik s loptom. reprezentacija.ba

Umjetnik s loptom

U dresu Parižana, 1986., postaje šampion Francuske. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali tom u klubu, koji je u Sušićevom vremenu, odnosno u devet godina koliko je igrao za PSG, postao veoma slavan i jak. Osim toga, Safet je nosilac laskave titule najvećeg umjetnika s loptom u historiji PSG-a.

Nogometni/fudbalski savez BiH Sušića je, u decembra 2009., imenovao selektorom bosanskohercegovačke reprezentacije. Nakon pobjede nad Litvanijom, 15. oktobra 2013. godine, Safet Sušić je direktnim plasmanom odveo našu reprezentaciju na Svjetsko fudbalsko prvenstvo, 2014. godine u Brazilu, te je postao prvi i do danas jedini selektor koji je fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko takmičenje.

Katarina de Mediči. 10naj.com

Zloglasna kraljica Francuske

U Firenci je 13. aprila 1519. rođena Katarina de Mediči (Katharina de Medici), italijanska plemkinja i francuska kraljica, koja je odgovorna za masakr hugenota u Parizu i širom Francuske, 24. avgusta 1572., poznat kao Bartolomejska noć. Sve vrijeme dok je vladala Katarina je održavala kraljevski autoritet u uvjetima haosa građanskog rata između katolika i hugenota. Za nju je govoreno da je praktičarka astrologije i crne magije, jer je vjerovala u proročanstva i koristila Nostradamusove astrološke usluge, odnosno pozvala ga je u Pariz da izradi horoskope za nju i njenu djecu i dala mu položaj kraljevog savjetnika i ljekara.

Papa Ivan Pavao II u Sarajevu. ika.khm.hr

Papa u Sarajevu

Godine 1997., na današnji dan, prilikom prve posjete Sarajevu (12. i 13. april), Papa Ivan Pavao II održao je misu na prepunom stadionu Koševo, gdje je prema procjenama bilo blizu 50.000 katoličkih vjernika. Između ostalog, Papa je poručio vjernicima: „Zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika. Ovu vam je istinu danas došao ponoviti Petrov nasljednik, koji je napokon stigao među vas (…) Riječ kojom vas srdačno pozdravljam jest riječ samoga Krista, koju je poslije uskrsnuća upravio svojim učenicima: ‘Mir vama’. Mir vama, muževi i žene Sarajeva! Mir vama, stanovnici Bosne i Hercegovine! Mir vama, braćo i sestre, ove drage zemlje!“.

Žan de Lafonten. wikipedia.org

Najbolji evropski basnopisac

Francuski pjesnik i basnopisac Žan de Lafonten (Jean de La Fontaine) umro je 13. aprila 1695. godine u Parizu. Iako je više pisao poeziju, najpoznatiji je po svojim basnama, kratkim pričama u kojima su glavni likovi uglavnom životinje s ljudskim osobinama. Lafontenove basne nisu bile namijenjene samo djeci, nego i odraslima, jer su nosile pouke po kojima je ovaj mudri pisac ostao prepoznatljiv i danas, a zbog čega je proglašen najboljim basnopiscem u Evropi. Neke od njegovih mudrosti su: „Laskanje je lažni novac kome kurs raste s našom sujetom“, „Mnogo je bolje biti sam nego sa budalama“, „Ništa nije tako opasno kao prijatelj neznalica; više bi vrijedio pametan neprijatelj“, „Ništa ne pomaže što trčimo, treba krenuti na vrijeme“, „Sreća nam prodaje ono što mislimo da nam daje“...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.