SVETI MJESEC

Hatidža Džombić-Mahmutović iz Firence za “Avaz”: Post je za organizam kao operacija bez noža

Post je čišćenje tijela i uma

Džombić-Mahmutović: Post je veoma zdrav. PR

12.4.2023

Hatidža Džombić-Mahmutović, porijeklom iz Gradačca, već dugi niz godina živi u Firenci, gdje radi kao šef kuhinje i dočekuje svjetski poznate ličnosti u mondenskom mjestu “Molino Di Grace”. Ova gastro književnica, autorica sjajne knjige recepata „Moj kuhar“ prije odlaska u Italiju imala je restoran u Istri, gdje je živjela od 1986., kada ga zatvara i odlazi u Italiju zbog situacije nastale ratom u bivšoj Jugoslaviji. Za naš list prisjetila se ramazanskih dana u djetinjstvu koje je provela u Jelovče Selu kod Gradačca te otkrila koje namirnice treba konzumirati u ovom svetom mjesecu.      

Zajednički iftari 

Vrijeme je ramazana, osjeti li se u Italiji taj miris svetog mjeseca, ako ništa, među našim ljudima?

- Nažalost, teško je to, globalno gledano, osjetiti u Italiji, gdje ima nekoliko naših džemata i to su svi na sjeveru Italije, ali, naravno, svaka osoba to može osjetiti u osjetiti u svom domu ako želi i može zbog zdravstvenih ili radnih uvjeta. Većina naših ljudi radi na teškim fizičkim poslovima i ne može ni postiti, pogotovo kada je ramazan u ljetnom periodu.

Džombić-Mahmutović: Za svaki iftar obavezna je supa. PR

Kakve Vi ramazane pamtite u Gradačcu?

- Pamtim najbolje ramazane svog života, još kao djevojčica sam počela postiti i ići na teraviju u mom Jelovče Selu. To je uvijek bila borba da izdržimo cijeli namaz bez problema, bilo nas je mnogo djece i, ako u toku namaza čujemo nešto nepredviđeno, često bismo prasnuli u smijeh, a najteža stvar bi bilo zaustaviti taj smijeh koji, kad krene, postaje zarazan. Pamtim okupljanje sve djece iz ulice na tačku s koje se vidi munara, poslijepodnevna predavanja u džamijama i zajedničke iftare.

Šta predlažete da se nađe na jelovniku ovih dana?

- Prekid posta uz čašu vode i sušeno voće će odmah dati našem organizmu potrebnu, ali i zdravu energiju. Za svaki iftar obavezna je supa, a zatim mnogo svježeg, ne pečenog sezonskog povrća, nešto manje pečenog povrća, hljeb od cjelovitih žitarica u manjim količinama, uzimajući u obzir da će nam se sigurno i neka pita, riža ili krompir naći na trpezi, a sve su to ugljikohidrati. Zatim proteini u obliku koji najviše volimo te svježe voće u velikim količinama. 


Knjiga recepata „Moj kuhar“. PR

Jedinstvena prilika

Iz Vašeg ugla, koliko je ramazan prilika za duhovno, ali i tjelesno čišćenje?

- Ramazan je odlična i jedinstvena prilika za duhovno i tjelesno čišćenje, nije nama propisan post zato što je nekom drugom trebalo da mi gladujemo, propisano nam je iz milosti prema nama, od posta možemo imati ogromne blagodati ako ga pravilo prakticiramo. Post je veoma zdrav iz više razloga, duhovno se najviše uzdižemo postom, uči nas da se kontroliramo u svemu, od tijela do psihe, a kada to uspijemo, dobili smo sve što nam je potrebno. Nauka sve češće dokazuje i tvrdi da je post ”operacija bez noža” za naš organizam, a hadis našeg poslanika Muhammeda, s. a. w. s., prenosi se da kaže ”postite pa ćete biti zdravi”.

Objavili ste prije nekoliko godina knjigu recepata, imate li namjeru objaviti i novo nešto?

- Imam već spreman materijal za novu knjigu, koja nije nastavak prve, nego će biti nešto inovativno, posebno korisno i specifično.

 Restoran u Bosni

 Mnogi su Vas kroz život nagovarali da otvorite restoran u BiH. Postoji li mogućnost da se to desi?

- Trenutno mislim da u BiH ima mnogo restorana, iskreno rečeno, previše ih je, ali s druge strane nedostaje nam dobrih restorana. Kažu da nikada ne smijemo reći nikad, ali, racionalno razmišljajući, nemam ja više godine, snagu ni volju da se bavim tim poslom u budućnosti. Biti kuhar je veoma naporan posao, nema tu radnog vremena, destruktivno je za porodicu, jer si uvijek na poslu kada su svi drugi slobodni, a ja ga, s mnogo ljubavi i strpljenja, radim više od tri decenije. U međuvremenu sam završila školu i za neka druga zvanja, tako da, ako budem radila po povratku u BiH, to će biti nešto što nije vezano za restoran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.