STAVOVI

Enver Kazaz za "Avaz": Dodik ne može otcijepiti RS bez rata, ni Vučić ga ne bi podržao

RS je u ovom trenutku ekonomski neodrživ entitet i bez pomoći Federacije ona ne bi postojala, rekao je profesor Kazaz

Kazaz: To ne bi dozvolile međunarodne sile. Avaz

14.4.2023

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik danas je boravio u službenoj posjeti Beogradu gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodik je nakon sastanka izjavio "da razmišlja o donošenju odluke o samostalnosti RS".

Profesor i politički analitičar Enver Kazaz za portal "Avaza" je izjavio da je ovo hiljaditi put da Dodik donosi odluku o otcjepljenju.

Promjena granica

- Milorad Dodik ne može otcijepiti RS bez rata i ne može otcijepiti RS zato što je ne bi priznale ni Srbija, ni Hrvatska ni Sjedinjene Američke Države, ni Turska, ni čitav niz drugih zemalja – rekao je Kazaz, te dodao: To ne bi dozvolile međunarodne sile, a vrlo je jasno da je BiH ušla u interesnu sferu Zapada i za opstanak cjelovitosti BiH zapravo garantira NATO pakt. U takvu avanturu osim svoje retorike Dodik ne smije ući. Dodiku bi takvu avanturu zabranio i njegov pretpostavljeni, gospodin Vučić.

Remećenje odnosa

Profesor Kazaz ističe da bi otcjepljenje u potpunosti poremetilo sve odnose. 

- Stvorila bi se ogromna kriza. Međunarodna zajednica bi kaznila Dodika. Imali bismo NATO trupe na ulicama RS, tako da takva kriza bi koštala RS i koštat će je zbog Dodikovih izjava dalje ekonomske propasti. RS je u ovom trenutku ekonomski neodrživ entitet i bez pomoći Federacije ona ne bi postojala. Treba imati u vidu kako se dijele indirektni porezi i neki dan je gospodin Nermin Nikšić vrlo dobro primjetio da se RS zapravo finansira indirektnim porezima iz Federacije Bosne i Hercegovine – zaključio je profesor Kazaz za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.